Inflatia anuala a urcat la 4,65% in noiembrie, peste estimarile analistilor
In luna noiembrie, preturile de consum s-au majorat cu 0,67% fata de luna anterioara, datorita scumpirii alimentelor cu 0,41% si a cresterii preturilor la marfurile nealimente si servicii cu 1,11%, respectiv cu 0,14%.
Cresterea preturilor alimentelor a fost cauzata de scumpirea oualor (7,46%), a fructelor proaspete (2,34%) si altor legume si conserve de legume (1,96%). Reduceri de pret s-au inregistrat la citrice (-1,78), cartofi (-0,78%), ulei comestibil (-0,52%).
In cazul marfurilor nealimentare, cele mai importante cresteri ale preturilor s-au inregistrat la tutun si tigari (5,48%), combustibili (1,66%) si combustibili (1,06%). In acelasi timp, pretul medicamentelor a scazut cu 0,12%.
Avansul tarifelor la servicii s-a datorat scumpirii tarifelor din categoria alte servicii cu 0,48%, a transportului urban cu 0,32%.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) tinteste in acest an o inflatie de 3,5%, plus sau minus un punct procentual, insa prognozeaza ca inflatia se va situa la 4,5% la finalul anului.

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi