"In 2009 bursa se confrunta cu o lichiditate redusa care oscileaza in jurul a 5 milioane euro. Desi sunt semne de revenire a preturilor, lichiditatea indica o vulnerabilitate si ne face sa afirmam cresterea cu o prudenta foarte mare. Momentul reluarii unei cresteri sustenabile este greu de identificat in timp", a declarat Stere Farmache, presedintele BVB, cu ocazia seminarului EU COFILE organizat de Alpha Bank, Asociatia Romana a Bancilor si BNR.

Farmache a atras atentia ca dupa marea recesiune din '29, unele semnale de crestere, pana la atingerea unei cresteri sustenabile, au fost inselatoare. "Un astfel de scenariu nu trebuie subestimat, in 2009 avem unele semne de crestere dar la un moment dat par sa fie contrazise de realitate si ne putem astepta la astfel de evolutii si in 2010, momentul reluarii unei cresteri sustenabile este greu de identificat in timp", a spus presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

Farmache a mentionat ca valoarea medie de tranzactionare s-a stabilizat in jurul a 5 milioane de euro/zi. Ca aspecte favorabile, acesta a mentionat incheierea acordului cu FMI si stabilizarea cursului de schimb, datorita BNR.

Premisele pentru 2010: "contextul financiar international pare sa fie conturat ca relativ favorabil, etapa actuala a crizei pare depasita, investitorii straini par sa revina pe pietele emergente".

In plan intern "exista motive pentru optimism moderat, se va depasi anul electoral, economia isi va relua cresterea chiar daca numai moderat, cresterea si pe bursa va fi usoara dar sustenabila", a mai spus Farmache.

Potrivit presedintelui BVB, indicii bursei de la Bucuresti vor evolua in 2010 pe trendul impus de bursele internationale.

"Am vazut in 2009 ca tendintele pe plan international au avut o influenta mai vizibila pentru preturi."

Acesta a mai spus ca se asteapta listari importante precum cea a Fondului Proprietatea la BVB. "Fondul are o dimensiune considerabila nu numai in raport cu companiile listate la BVB dar si cu companiile listate in regiune", a mai declarat Farmache.