Ucraina a cerut FMI un imprumut de urgenta de aproximativ doua miliarde de euro
"Urmatoarele trei luni sunt cruciale", a declarat vicepremierul ucrainean Hrihorii Nemiria. "A astepta nu este o optiune. Costul lipsei de actiune este mai mare decat costul actiunii si ar putea agrava situatia in regiune", a avertizat el.
Avertismentul oficialului are scopul de a creste presiunea asupra FMI, Statelor Unite si Uniunii Europene, intr-o perioada dificila pentru pietele financiare. Stabilitatea economiilor emergente a devenit sursa de ingrijorare dupa ce Dubai World a anuntat, spre surpriza generala, ca incearca sa obtina o restructurare a datoriei.
Bruxelles-ul este ingrijorat si de securitatea importurilor de gaz ale UE din Rusia, dupa criza din luna ianuarie.
Nemiria a refuzat sa dezvaluie daca Ucraina va intra in incapacitate de plata fara sustinerea FMI, dar a subliniat ca Guvernului ii va fi extrem de dificil sa plateasca salariile si pensiile si sa isi indeplineasca obligatiile externe, inclusiv platile lunare catre Rusia. "Ar fi o greseala fatala daca vom recrea riscul de destabilizare a regiunii", a spus el.
Ucraina are una dintre economiile cu cele mai mari probleme din Europa, Produsul Intern Brut (PIB) urmand sa se contracte cu 15% anul acesta., fiind afectat de criza economica mondiala, ceea ce a obligat tara sa ceara ajutorul FMI si UE.
FMI i-a virat 11 miliarde de dolari din totalul de 16,4 miliarde de dolari promisi, dar in urma cu doua luni a suspendat plata celei de a patra transe din imprumut, deoarece autoritatile de la Kiev nu a implementat reformele economice cheie cerute, printre care un buget strict pentru anul 2010.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate