BNR va modifica normele posibil chiar pana la finalul acestui an astfel incat, odata un credit reesalonat, se va clasifica in fiecare luna tinand cont de serviciul datoriei si de performanta financiara, a declarat Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, cu ocazia seminarului EU COFILE organizat de Alpha Bank, Asociatia Romana a Bancilor si BNR. Acum, bancile financiare evita reesalonarea creditelor, din cauza regulamentului BNR care prevede ca un credit trebuie ramana provizionat pe toata durata acestuia. Practic, bancile sunt obligate sa il mentina in aceeasi clasa de risc, dupa ce a fost reesalonat.

UPDATE Florin Georgescu, viceguvernator BNR: "Pentru aceasta modificare este nevoie de acordul FMI. Acum au loc consultari pe aceasta tema. Nu ar trebui sa existe obiectii"

Asa cum a declarat anterior Ghetea pentru Conso.ro, conform normelor BNR, bancile sunt obligate sa mentina creditele in aceeasi clasa de risc, dupa ce au reesalonat sau rescadentat un imprumut. Astfel, daca un client apuca sa acumuleze restante, creditul respectiv va fi clasificat tot in categoria “indoielnic” sau “pierdere” si dupa ce a fost restructurat.

Prin urmare, bancile trebuie sa mentina ulterior acelasi nivel ridicat al provizioanelor constituite, ca si cum clientii ar avea in continuare intarzieri la plata ratelor. In acest mod, prin rescadentarea creditelor, lichiditatea si profitabilitatea bancilor scad, fiind afectate si fondurile proprii, a explicat Ghetea - potrivit sursei citate.

Vineri, 11 decembrie, Ghetea a declarat la seminarul EU COFILE ca "se vor modifica normele astfel incat odata un credit reesalonat se clasifica in fiecare luna tinand cont de serviciul datoriei si de performanta financiara care va fi clasificata mai strict. Practic obliga bancile sa downgradeze la performanta financiara. Este vorba despre modificarea unei fraze dintr-un regulament vechi".

UPDATE Florin Georgescu, viceguvernator BNR: "Am modificat prevederile din regulament, astfel se reduce nivelul provizioanelor. Dar potrivit Scrisorii de intentie din cadrul acordului cu FMI, trebuie sa ne consultam cu expertii Fondului pentru ca este vorba de modificarea unor norme de ordin prudential.

Nu cred ca ar avea motive de obiectii. Speram ca pana la sfarsitul lunii bancile sa poata aplica regulile modificate"