O delegatie Fondului Monetar International se intalneste, luni dimineata, la Ministerul Finantelor, cu reprezentantii Guvernului de la Bucuresti, pentru discutii privind bugetul pe 2010. Vizita reprezentantilor Fondului vine in ciuda faptului ca FMI anuntase, anterior, ca nu va mai discuta cu autoritatile romane decat dupa instalarea unui nou Guvern. In plus, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, declara, ieri, ca Executivul incearca sa ii convinga pe reprezentantii Fondului sa acorde Romaniei cea de-a treia transa in luna ianuarie.

Expertii FMI vor ajunge luni la Bucuresti pentru a lucra la finalizarea proiectului de buget pe 2010, alaturi de cei ai Comisiei Europene si nu este exclus ca Romania sa ceara unele amanari de termene in "functie de noile date", preciza vineri pentru NewsIn, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

  • "Va fi o misiune foarte scurta de 1, 2 sau 3 zile pentru finalizarea bugetului pe 2010. Exista o mica diferenta intre noi (FMI), Comisie si autoritati... Trebuie incheiat momentul To, astfel incat indiferent de cine vine, sa tina cont de anumite politici publice. Exista o diferenta foarte mica legata de expunerea de venituri si urmeaza sa se lucreze impreuna pe ultimii indicatori", explica Mihai Tanasescu.

Prim-vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan, a explicat la randul sau ca este posibil ca Romania sa ceara expertilor FMI si ai Comisiei Europene aflati de astazi la Bucuresti o derogare in ce priveste adoptarea Legii unitare a pensiilor, convenita a fi aprobata pana la 31 decembrie 2009 si, in plus, sa ceara CE acordarea celei de-a doua transe din imprumut in luna ianuarie.

  • "E posibil sa primim la pachet transele de la FMI si CE in luna ianuarie. Daca reusim proiectul de buget pe anul 2010, este ok. Raportul misiunii ar putea intra in prima sedinta a boardului FMI din luna ianuarie si teoretic ar fi posibil sa primim banii", a explicat Stolojan.

Pogea: Bugetul pe 2010 are in vedere investitii de 38-40 miliarde lei, circa 7% din PIB

Ministrul interimar al Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat pentru NewsIn ca principalii parametri pe care va fi construit bugetul pe 2010 raman - un deficit bugetar de 5,9% din produsul intern brut (PIB) si o crestere economica de 0,5%, insa investitiile programate pentru anul viitor vor avea o pondere mai mare in produsul intern brut fata de acest an, respectiv de 7% din PIB.

  • "Bugetul pe anul 2010 are in vedere in primul rand investitiile publice in infrastructura, in mediu, in educatie si in dezvoltarea regionala pentru a putea absorbi persoanele care sunt in somaj. La un buget estimat la 525 miliarde lei, avem in vedere cheltuieli cu investitiile de 38-40 miliarde lei, reprezentand circa 7% din PIB", a spus Gheorghe Pogea
  • "In plus, cresterea economica prognozata pentru anul viitor va genera venituri suplimentare fata de 2009, fiind vorba de o crestere cuprinsa intre 8 miliarde lei si 10 miliarde lei", a adaugat ministrul Finantelor.

FMI a acordat Romaniei primele doua transe din pachetul de asistenta financiara negociat, in valoare totala de 6,57 miliarde euro. A treia transa, de 1,5 miliarde euro, era programata initial pentru jumatatea lunii decembrie, insa a fost amanata pana la data formarii unui nou gruvern.

Si Comisia Europeana a amanat acordarea celei de-a doua transe, de 1 miliard de euro, din imprumutul acordat Romaniei, in valoare totala de circa 5 miliarde euro, pe o perioada de doi ani, asteptand clarificarea situatiei de la Bucuresti.