Imprumuturile contractate de BRD de la Societe Generale se ridica la 3,5 miliarde de euro, iar expunerea totala a grupului francez pe Romania este foarte apropiata de acest nivel, a declarat luni Claudiu Cercel, directorul general adjunct al bancii. El a mai spus ca, pe langa imprumuturile luate de la banca mama, mai exista creditele delocalizate, in valoare de cateva sute de milioane de euro.

Oficialul bancii a adaugat ca expunerea grupului francez pe Romania a ramas aceeasi ca plafon aprobat, iar pentru 2010 a fost chiar majorata usor.

Totodata, Claudiu Cercel a precizat ca expunerea BRD pe statul roman, prin titluri de stat si imprumuturi, depaseste un miliard de euro.

"Lichiditatea este mare la ora actuala in sistemul bancar, insa ea nu se traduce automat in titluri de stat. Nu putem sa marim ponderea unui activ la infinit, este si un criteriu de prudentialitate", a declarat Claudiu Cercel. El a adaugat ca BRD incepe sa se apropie de limita maxima a expunerii pe tituri de stat.

Este improbabil sa asistam la o revenire a creditarii in 2010

Oficialul BRD a mai afirmat ca banca ar prefera sa investeasca in sectorul privat, insa cererea de credite este scazuta in prezent. "Noi am prefera sa investim pe business-ul comercial. Nu cred insa ca se poate face asa ceva pe termen scurt. (...) Cred ca am fi foarte optimisti sa spunem ca vom asista la o revenire a creditarii in 2010", a spus Claudiu Cercel.

El a mai spus ca in cazul in care cererea de credite se va mentine la un nivel redus, banca va continua sa finanteze sectorul public.

BRD- Groupe Societe Generale, a doua banca din piata bancara locala, a raportat dupa primele noua luni un profit de 660 milioane de lei (156 milioane de euro), in scadere cu 19%. In acelasi timp, activele bancii au scazut cu 2,7%, la 47,9 miliarde de lei (11,4 miliarde de euro), comparativ cu finele anului trecut.