Jumatate dintre romani sunt ingrijorati de cresterea preturilor, arata ultimul Eurobarometru dat publicitatii luni. Situatia economica a tarii si sistemul de sanatate sunt celelalte motive principale de ingrijorare, iar 66% dintre romani cred ca partea cea mai grea a crizei reflectata in cresterea somajului de-abia acum urmeaza.

Eurobarometrul ii arata pesimisti pe romani, care cred ca in Romania - spre deosebire de UE, unde lucrurile par sa se indrepte economic - lucrurile merg spre mai rau. 63% dintre respondentii romani la ultimul sondaj Eurobarometru de toamna considera ca lucrurile se vor inrautati in Romania, in timp ce in UE ei cred ca situatia e pe cale sa se imbunatateasca.

Principala preocupare privind situatia din Romania este in legatura cu criza economica (53%), cresterea preturilor/inflatia (39%) si somajul (36%). La nivel personal, europenii, sunt preocupati de somaj, in timp ce romanii sunt ingrijorati de cresterea preturilor (50%), de criza economica (37%), sistemul de sanatate (23%), pensii (19%) si abia apoi de somaj (15%).

In ceea ce priveste rezolvarea crizei, sperantele romanilor se indreapta spre guvern (38%), Uniunea Europeana (26%), G20 (12%) si FMI (10%). Increderea in institutiile europene, Parlamentul European si Comisia Europeana a romanilor este peste media din UE (50%, respectiv 46%), 65% dintre romani investind cu incredere PE si 58% Comisia. Mai bine de jumatate (58%) dintre ei cred, de altfel, ca democratia functioneaza in UE, in timp ce 79% cred ca ea nu functioneaza in Romania.