2009 este primul an profitabil pentru Raiffeisen Banca pentru Locuinte de la infiintarea sa in 2004, in ciuda costurilor legate de fuziunea cu HVB BpL, a declarat marti, Andrei Stamatian noul presedinte al RBL. Potrivit acestuia, fuziunea a devenit efectiva la 1 decembrie 2009, in urma aprobarilor venite de la BNR.

„In acest an am semnat peste 30.000 de contracte de economisire-creditare, avand o medie a sumei contractate de 20.000 de lei”, au mai spus oficialii bancii.

Pentru 2010, RBL pune accent pe clientii care au deja relatii stabile cu bancile (contracte de credit in derulare, care ii face pe titulari sa vina lunar la banca pentru achitarea ratei, putand fi astfel mai usor de atras la RBL), dar si copiii, un segment tot mai vizat de bancherii romani.

Pana acum, doar un roman dintr-o suta are incheiat un contract de economisire-creditare, fata de un ceh din doi sau 6 austrieci din 10. Mecanismul de functionare presupune doua etape: perioada de economisire si perioada de creditare. Clientul trebuie sa economiseasca pe o perioada de minim 18 luni, potrivit legislatiei in vigoare, iar dupa aceea poate lua un credit cu o dobanda fixa foarte avantajoasa, de 6% pe an.

In perioada de economisire, banca ofera clientilor o dobanda fixa de 3% pe an, iar statul acorda o prima de cel mult 250 de euro, care se calculeaza in functie de sumele economisite in anul respectiv.

Pana acum, RBL nu are nici un credit neperformant, au mai precizat sefii institutiei.