„Urmarim si noi ceea ce se intampla la Volksbank, dar va pot spune ca in Romania banca are o solvabilitate mult peste medie, de 16,5 la suta si nu se pun nici un fel de probleme. Volksbank a dat niste credite unor comunitati locale, credite la care inregistreaza probleme. Repet, nu e vorba despre Romania. Stam foarte linistiti”, a declarat pentru HotNews.ro directorul Directiei de Supraveghere Bancara din BNR, Nicolae Cinteza.

In aceasta dimineata, Banca Centrala din Austria si autoritatea de reglementare a pietei financiare din Austria au pus "pe lista de supraveghere" Österreichische Volksbanken, compania-mama a Volksbank, si au cerut institutiei de credit sa gaseasca o noua strategie, scrie editia de astazi a cotidianului Die Presse, citata de Reuters.

Autoritatile austriece sunt de parere ca Österreichische Volksbanken - a patra mare banca din Austria- este "relevanta sistemic", scrie Die Presse in editia eletronica de marti, fara a preciza sursa informatiilor.

In plus, potrivit Die Presse, agentia guvernamentala care administreaza infuziile de capital derulate de Austria in sectorul bancar a transmis o scrisoare ministrului Finantelor, Josef Proell, in care se spune ca Volksbanken prezinta "simptome ingrijoratoare". Agentia recomanda, in scrisoare, ca Volksbanken sa gaseasca un partener strategic "care ar putea totodata sa preia rolul de investitor financiar".

UPDATE: Osterreichische Volksbanken dezmite informatiile publicate de cotidianul austriac, un purtator de cuvant al bancii declarand ca nu sunt riscuri de nationalizare si ca relatarile din presa cu privire la punerea sub supraveghere sunt inexacte.

Acesta a mai precizat ca banca centrala a Austriei a realizat teste de stres la Volksbanken, insa ideea ca aceasta ar fi fost plasata pe o "pe lista de supraveghere" este gresita. "Evident, toate bancile mari sunt urmarite indeaproape", a mai spus acesta.

Autoritatea de reglementare a pietelor financiare din Austria nu a facut comentarii cu privire la acest subiect, in vreme ce reprezentantii bancii centrale si cei ai ministerului de finante nu au putut fi contactati.

Austria a nationalizat luni banca Hypo Group Alpe Adria, pentru a evita falimentul acesteia, care ar fi afectat sever increderea in sistemul bancar est-european. Initiativa a necesitat interventii din partea presedintilor Bancii Centrale Europene si Bundesbank - banca centrala a Germaniei.

Volksbanken este unul dintre grupurile-mama ale primelor noua banci cu capital strain din Romania care au semnat acorduri scrise si scrisori bilaterale de angajament prin care si-au asumat, fata de Fondul Monetar International si Comisia Europeana, mentinerea expunerii pe Romania.