BCR a revizuit estimarile cu privire la contractia economiei romanesti din acest an, de la 8% la 7,2%, dupa evolutia economica peste asteptari din trimestrul al treilea, se arata intr-un raport al institutiei. Analistii bancii prognozeaza ca economia va reveni pe crestere in ultimul trimestru al anului sau in primul trimestru din 2010, daca trendul favorabil din zona euro se va mentine.

Pentru anul viitor, BCR estimeaza ca economia va creste cu 0,6%, peste nivelul de 0,2% anuntat in prognoza din luna august.

"Dupa o evolutie economica peste asteptari in trimestrul al treilea din 2009, perspectiva pentru urmatoarele trimestre a devenit mai incurajatoare. Romania ar putea iesi din recesiune in trimestrul al patrulea din 2009 sau in primul trimestru din 2010 (variatie fata de trimestrul anterior), in conditiile in care influenta pozitiva a zonei euro se va mentine", se arata in raport.

Analistii bancii arata ca exporturile au avut o contributie pozitiva la formarea Produsului Intern Brut in cel de-al treilea trimestru din acest an. Comenzile externe au continuat sa creasca, in special cele din Germania si Franta, tari care impreuna genereaza aproximativ 48% din PIB-ul zonei euro. Acestea au reprezentat un sprijin important in ceea ce priveste tendinta de revenire a industriei romanesti in trimestrul al treilea, in special a exporturilor.

Un curs de schimb de 4,1-4,3 lei/euro ar mentine exporturile la un nivel competitiv

Totodata, acestia sunt de parere ca un curs de schimb de 4,1-4,3 lei pentru un euro ar mentine exporturile la un nivel competitiv, iar acest lucru ar putea fi benefic pentru economie, in conditiile in care cererea interna este scazuta.

BCR isi mentine insa o abordare rezervata asupra evolutiei leului, avand in vedere ca moneda nationala este inca puternic dependenta de reactiile emotionale ale investitorilor.

"Regimul de flotare controlata s-a dovedit salvator in aceste vremuri tulburi, cu atat mai mult cu cat exista un efect puternic de transmitere a cursului de schimb in inflatie. Amanarea celei de-a treia transe de la FMI pana la formarea unui nou guvern si adoptarea bugetului pe 2010 nu vor fi stimulative pentru recastigarea increderii investitorilor pe termen scurt. Dupa deprecierea pana la nivelul de 4,3 lei/euro, leul s-a intors mai recent la niveluri de 4,24-4,26 lei/euro, indicand un posibil final al crizei politice", se mai arata in raportul trimestrial intitulat “Romania – Moment de respiro”.

In ceea ce priveste inflatia, analistii afirma ca, desi indicatorul a intrat in intervalul-tintit in octombrie, exista destule sanse ca nivelul acesteia sa revina la peste 4,5% la finele anului 2009, cu atat mai mult cu cat producatorii de tigari au anuntat majorari de preturi in avans in noiembrie si decembrie in contul anului 2010. "Practic, tinta de inflatie ar fi putut fi atinsa, daca majorarea pretului produselor din tutun ar fi fost mai temperata. O crestere anuala totusi de peste 39% estimata la nivelul intregului an 2009 este prea mult, avand in vedere ponderea destul de mare a acestei categorii de produse in total cos de consum", scrie in document.

Reprezentantii bancii mai noteaza ca, desi impactul cresterii accizelor in 2010 nu trebuie minimalizat, este posibil ca inflatia medie sa ramana pe un trend descendent. In conditiile in care taxa pe valoarea adaugata nu va fi majorata, sansele intrarii in intervalul tinta a inflatiei sunt destul de mari. Incertitudinile raman insa ridicate, existand multi factori, atat interni cat si externi, care pot influenta scenariul de baza si care sunt dificil de estimat chiar si intr-o perioada normala.

Deficitul de cont curent nu ar trebui sa ridice probleme in 2010

De asemenea, analistii considera ca, in general, deficitul de cont curent nu ar trebui sa ridice probleme in 2010, cel putin intr-un scenariu de revenire economica lenta, estimand ca acesta se va plasa la 4,6% din PIB in 2009 si la 4,8% in 2010. Rata de acoperire a deficitului de cont curent cu investitii straine directe se va mentine la un nivel inalt (75-80%), in timp ce investitorii straini ar putea deveni mai activi decat in 2009.

BCR a revizuit si deficitul bugetar pentru anii urmatori, de la 7,3% din PIB la 7,9% din PIB in 2009 si de la 6,5% din PIB in 2010 la 6,8% din PIB, analistii sustinand ca reducerea cheltuielilor e necesara, in ciuda unui efect negativ asupra PIB pe termen scurt.

O crestere a fiscalitatii ar trebui evitata cat mai mult cu putinta

"In topul prioritatilor pe 2010 ar trebui sa fie reducerea nivelului excesiv al cheltuielilor publice. O crestere a fiscalitatii ar trebui evitata cat mai mult cu putinta, avand in vedere ca un asemenea demers ar ingreuna revenirea economica si ar reduce vointa politica de reformare a sectorului guvernamental. Inainte sa se recurga la o eventuala crestere a principalelor categorii de taxe, urmatorul guvern ar trebui sa rezolve alte probleme, cum ar fi munca la negru, evaziunea fiscala la plata TVA sau un control ferm a administratiilor locale", se scrie in raport.

Potrivit reprezentantilor bancii, o majorare a TVA cu trei puncte procentuale, de la 19% la 22%, ar putea conduce la o reducere a deficitului bugetar cu aproximativ un punct procentual, "ceea ce arata ca o astfel de masura nu poate fi un panaceu pentru deficitul bugetar".

Dorim sa reiteram faptul ca o economie ca cea a Romaniei cu o crestere sub potential este putin probabil sa aiba vreun beneficiu de pe urma cresterii impozitarii, in conditiile in care cheltuielile publice nu vor fi restructurate, arata analistii. Ei mai afirma ca acordul cu FMI si Uniunea Europeana este prioritatea de top in 2010 si 2011 si ar putea actiona ca un catalizator pentru accelerarea reformelor fiscale si structurale.