Bank of Cyprus a cumparat 9,7% din actiunile Bancii Transilvania, pentru 58 milioane de euro, potrivit unei raportari remise Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Prin cumpararea pachetului de 102,86 milioane de actiuni, Bank of Cyprus a devenit al doilea actionar al bancii, dupa BERD.

Cea mai mare banca din Cipru arata intr-un comunicat postat atat pe Bursa din Cipru cat si pe Bursa din Atena ca tranzactia nu are un impact material asupra adecvarii capitalului sau asupra indicatorilor fundamentali ai grupului Bank of Cyprus.

Reprezentantii institutiei cipriote arata ca au decis sa realizeze aceasta tranzactie doar cu scop de investitie, achizitia oferind bancii oportunitatea de a investi in capitalul unei banci importante din Romania si de a castiga experienta pe aceasta piata bancara.

Presedintele Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, si directorul general al institutiei, Robert Rekkers, nu au putut fi contactati pentru comentarii. Laura Petrehus, directorul de comunicare al bancii romane a precizat pentru Hotnews.ro ca maine dimineata institutia de credit va da un comunicat de presa, imediat dupa ce BVB va fi informata, asa cum cer procedurile. "Avem comunicatul pregatit, dar procedurile nu permit societatilor listate, cum este si cazul nostru, sa comunicam mai intai presei aceste operatiuni", a explicat Petrehus.

Saptamana trecuta, Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR, a declarat ca o banca importanta din Uniunea Europeana isi va anunta in data de 20 decembrie intrarea pe piata bancara din Romania. Seful Directiei Supraveghere din BNR a refuzat sa dea detalii referitoare la numele institutiei sau la modul in care aceasta va intra pe piata locala.

Cu doua zile inaintea acestei declaratii, un pachet de 4% din actiunile Bancii Transilvania a fost vandut pe piata Deal a BVB, valoarea tranzactiei fiind de 102,04 milioane de lei.

Fondata in 1899, Bank of Cyprus este cea mai mare banca din Cipru, cu active in valoare de 37,19 miliarde de euro. Institutia financiara este prezenta si pe piata din Romania din anul 2007, prin Bank of Cyprus si Cyprus Leasing.

Banca Transilvania a obtinut in primele noua luni ale anului un profit net de 48,2 milioane de lei, de opt ori mai mic decat cel din perioada similara din 2008, insa profitul brut operational inainte de provizionare a crescut cu 83%, la 418 milioane de lei. Activele bancii se ridicau la 18,24 miliarde de lei, cu 7% mai mult decat nivelul de la finele anului trecut.

Actionarul principal al Bancii Transilvania este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care detine 14,55% din capitalul social. Compania are un capital social de 1,059 miliarde de lei, divizat in 1,059 miliarde de actiuni cu o valoare nominala de un leu.

In sedinta de miercuri a BVB, o actiune a Bancii Transilvania a fost cotata la 2,4 lei, cu 5,26% mai mult decat in ziua anterioara. La aceasta cotatie, capitalizarea bancii este de 2,543 miliarde de lei (599 milioane euro).