Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Cresterea economica prevazuta in bugetul pe 2010 a fost revizuita de la 0,5% la 1,3%

Cresterea economica luata in calcul in proiectul de buget pentru anul viitor a fost revizuita in urcare de la 0,5% la 1,3%. Guvernul si Fondul Monetar International au convenit asupra noii estimari, a declarat ministrul interimar al Finantelor, Gheorghe Pogea. Produsul Intern Brut estimat in buget pentru anul viitor este de 538 miliarde lei, fata de 525,1 miliarde de lei in proiectia bugetara anterioara si in estimarile Comisiei Nationale de Prognoza, tinta de deficit bugetar fiind mentinuta la 5,9% din PIB, a precizat ministrul Finantelor. El a aratat ca proiectul de buget pentru anul viitor ar urma sa fie aprobat de Parlament pana la 15 ianuarie, urmand ca misiunea FMI sa revina in Romania cel mai probabil dupa 20 ianuarie.Pogea a mai afirmat ca Romania ar putea primi in luna februarie a treia, dar si a patra transa din imprumutul FMI.

Bank of Cyprus a cumparat 9,7% din actiunile Bancii Transilvania

Bank of Cyprus a cumparat 9,7% din actiunile Bancii Transilvania, pentru 58 milioane de euro, potrivit unei raportari remise Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Prin cumpararea pachetului de 102,86 milioane de actiuni, Bank of Cyprus a devenit al doilea actionar al bancii, dupa BERD. Cea mai mare banca din Cipru arata ca tranzactia nu are un impact material asupra adecvarii capitalului sau asupra indicatorilor fundamentali ai grupului Bank of Cyprus.

Reprezentantii institutiei cipriote arata ca au decis sa realizeze aceasta tranzactie doar cu scop de investitie, achizitia oferind bancii oportunitatea de a investi in capitalul unei banci importante din Romania si de a castiga experienta pe aceasta piata bancara.

Microsoft a ajuns la o intelegere cu CE Microsoft a ajuns la un acord cu Comisia Europana pe tema browserelor web, CE acceptand schimbarile facute de Microsoft prin instalarea unui "ecran de alegere", "choice screen", din care utilizatorii pot selecta din 12 browsere web, astfel incat Internet Explorer sa nu mai aiba o pozitie privilegiata, in detrimentul concurentei sale. Ecranul de alegere va fi disponibil pe 100 de milioane de calculatoare din Europa la mijlocul lui martie 2010, iar anual va intra pe circa 30 de milioane de noi PC-uri. Totul a pornit de la acuzatiile Comisiei care considera ca Microsoft face tot posibilul sa puna piedici concurentei, iar lucrul acesta era valabil si la capitolul browsere web, unde Internet Explorer era inclus automat in sistemele de operare Windows. Totusi, Microsoft a anuntat pe 11 iunie ca nu va mai oferi browser-ul alaturi de sistemul Windows 7 in Europa, insa UE a considerat decizia mult prea radicala, deoarece nu mai da utilizatorilor ncio posibilitate de alegere.

O companie din Hong Kong a lansat un laptop care costa 99 de dolari

Cherrypal, o companie mica ce anul trecut a lansat un laptop de 140 de dolari, a lansat acum un model extrem de simplu destinat tarilor sarace, un mini-laptop ce se vinde pentru numai 99 de dolari. Mini-laptop-ul cu ecran de sapte inchi si memorie flash de 2 GB este foarte rudimentar, asa cum admit si reprezentantii companiei care i-au dat numele Africa, in onoarea unei asociatii de binefacere din Ghana.

Compania admite ca laptop-ul nu este foarte performant, dar spune ca e bun pentru cei care nu-si permit sa dea sute de dolari pe un laptop, insa totusi vor sa intre pe internet. Modelul Africa este disponibil pe magazinul online al companiei.

Compania spera sa vanda nu doar in tarile sarace, ci chiar si in SUA unde exista 15 milioane de persoane care nu-si permit un laptop si fie ca acceseaza internetul de la biblioteci, fie deloc.