Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei va scadea in acest an cu aproximativ 7%, mai putin decat se prognoza anterior, datorita cresterii cererii externe, potrivit lui Jeffrey Franks, seful misiunii FMI. De asemenea, FMI a revizuit in crestere si estimarea de crestere economica pentru anul viitor, la 1,3%.

Analistii FMI estimau initial ca economia Romaniei se va comprima cu 8,5% in acest an, urmand sa revina pe crestere in 2010, cu 0,5%.

"Perspectivele macroeconomice ale Romaniei par mai bune decat la inceputul lunii noiembrie, datorita cresterii cererii externe. In prezent, estimam ca in 2009 contractia economica va fi de circa 7%, iar rezultatul din 2010 va fi unul pozitiv, respectiv o crestere de circa 1,3%", se arata intr-un comunicat al FMI.

Tinta de deficit bugetar de 7,3% din PIB ar putea fi atinsa

Jeffrey Franks mai arata ca datele prelliminare privind bugetul arata ca tinta de deficit bugetar de 7,3% din PIB ar putea fi atinsa, cu conditia ca cheltuielile sa ramana sub control in ultimele saptamani ale anului.

"Aceasta performanta este in mod deosebit incurajatoare, avand in vedere mediul politic si economic dificil. Pietele au ramas stabile, in pofida incertitudinilor politice recente, si nu ne asteptam la dificultati mari in finantarea deficitului bugetar in urmatoarele luni", a adaugat Franks.

Acesta a mai precizat ca FMI si Comisia Europeana au agreat cu Guvernul continutul proiectului de buget pe 2010, la nivel tehnic. "Pentru a atinge tinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB, au fost agreate masuri de ajustare cu 2,5 puncte procentuale, mai ales in ceea ce priveste cheltuielile. Pentru a merge mai departe, bugetul final va trebui sa ia in calcul parametrii agreati. De asemenea, este important ca in urmatoarele saptamani sa aiba loc progrese in ce priveste reformele structurale incepute, precum reforma sistemului de pensii si legea responsabilitatii fiscale", a afirmat oficialul FMI.

Jeffrey Franks a mai spus ca o misiune comuna a FMI, CE si a Bancii Mondiale ar putea veni in ianuarie in Romania, dupa instalarea noului guvern, pentru a finaliza cea de-a doua misiune de evaluare a Acordului Stand-By incheiat cu tara noastra. El a aratat ca, datorita progreselor de pana acum, concluziile vizitei din luna ianuarie ar putea fi prezentate in sedinta board-ului FMI de la jumatatea lunii februarie.