CE: Speram sa finalizam a doua evaluare a acordului cu Romania pana la sfarsitul lunii ianuarie
"Misiunea a constatat ca s-au realizat progrese bune in atingerea tintei referitoare la deficitul bugetar de 7,3% din PIB in 2009. Totusi un control strict al cheltuielilor ramane esential", se arata in comunicatul CE.
In ceea ce priveste anul 2010, reprezentantii CE si FMI si autoritatile romane au convenit la nivel tehnic un set de masuri de consolidare fiscala echivaland 2,5% din PIB, in special concentrate pe partea de cheltuieli a bugetului.
"Avand in vedere ca previziunile macroeconomice pentru 2010 sunt mai bune decat se prognoza initial, aceste masuri par a fi suficiente pentru a atinge tinta de deficit de 5,9% prevazuta in program. Noul guvern este incurajat, cand va fi instalat, sa aprobe proiectul de buget si sa il trimita Parlamentului pentru adoptare. Pentru obtinerea unei ajustari economice sustenabile, este de asemenea important sa se continue progresele inregistrate in privinta reformelor structurale importante precum legea responsabilitatii fiscale si reforma pensiilor", se mai spune in comunicat.
Cu conditia ca aceste evolutii sa fie confirmate, Comisia Europeana spera sa termine cu succes evaluarea la sfarsitul lunii ianuarie 2010. Aceasta ar permite eliberarea celei de-a doua transe, de un miliard de euro, din imprumutul de cinci miliarde de euro din programul UE de asistenta a balantei de plati. Prima transa, in valoare de 1,5 miliarde de euro, a fost acordata in luna iulie.
Din partea Comisiei, misiunea a fost condusa de Fabienne Ilzkovitz, sefa de unitate, si de Matthias Mors, director la Directia de Afaceri Economice si Financiare.
Fondul Monetar International (FMI) a incheiat in luna martie un acord stand-by cu Romania pe o perioada de doi ani, in valoare de 12,95 miliarde de euro. Pe langa banii de la FMI, Romania va mai primi cinci miliarde de euro de la Comisia Europeana, un miliard de euro de la Banca Mondiala si un miliard de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Cuvintele cheie, pentru acest guvern raman reformele, reconstructia si investitiile. Avem nevoie sa facem productie autohtona. Reducerea cheltuielilor nu este singura solutie.