Dupa doua zile de discutii, oficialii Bancii centrale a Japoniei au lasat neschimbat nivelul dobanzii cheie la 0,1%, precizand intr-un comunicat ca "nu tolereaza" o inflatie de sub 0% sau egala cu zero si ca lupta cu deflatia este o batalie cruciala pentru cea de-a doua economie a lumii.

Oficialii BoJ au mai precizat ca nivelul inflatiei la care tintesc este de 1%, chiar daca indicele preturilor de consum a atins in octombrie valoarea de -2,2% (in ritm anualizat- oct.2009/oct. 2008), din cauza prabusirii pretului petrolului si al decalajului dintre cerere si capacitatile de productie.

Deflatia a devenit de mai multa vreme o preocupare prioritara a guvernului nipon, din cauza ca descurajeaza investitiile straine si agraveaza problemele din economia nipona. Practic, in timpul unei deflatii, companiile raman cu produsele pe stocuri, masa monetara este in scadere, creste gradul de indatorare a populatiei si se intarzie cheltuielile de consum.

Analistii organizatiilor economice internationale spun ca fenomenul deflatiei se va face simtit in Japonia pentru inca circa doi ani.

BoJ mentine dobanda cheie de 0,1% din 19 decembrie 2008, reuniunea care s-a incheiat vineri dimineata fiind ultima din 2009.