Bancile din zona euro ar putea inregistra pierderi suplimentare din deprecierea activelor de 187 miliarde de euro pana la sfarsitul anului 2010, in contextul in care creditele catre companii si catre tarile din Europa de Est ameninta revenirea pietelor financiare, potrivit NewsIn care citeaza Bloomberg. BCE si-a majorat estimarile legate de deprecierea activelor cu 13%, la 533 miliarde de euro, pentru perioada cuprinsa intre 2007 si 2010.

Institutia, care si-a publicat vineri raportul de stabilitate financiara, a mai mentionat ca majorarea datoriilor guvernamentale la nivel international reprezinta un risc pentru stabilitatea financiara si ca bancile europene sunt inca dependente de finantare de urgenta.

"Un factor important ce sta la baza cresterii este reprezentat de deteriorarea conditiilor din piata proprietatilor. Aceasta a contribuit la o revizuire in crestere a estimarilor legate de posibilele deprecieri din expunerile bancilor la ipoteci si la valori mobiliare garantate prin ipoteci", mai precizeaza raportul.

Oficialii incearca sa analizeze starea sistemului financiar, pentru a programa retragerea masurilor de urgenta in asa fel incat sa nu afecteze pietele.

In timp ce banci precum Deutsche Bank si Credit Suisse au afisat cresteri ale castigurilor, institutiile financiare din intreaga lume isi refac bilanturile contabile, dupa ce au inregistrat deprecieri totale de 1.700 miliarde dolari, de la inceputul crizei.