1Reluarea activitatii va putea alimenta cresterea economica in mod sustenabil?

Da, daca Guvernul va gasi acele initiative fiscale care sa „mute” motorul cresterii dinspre consum catre export sau orice altceva. Nu cred ca 2010 va aduce crestere economica, ci in cel mai bun caz o crestere zero. Va urma o perioada de „linistire” a restantelor la banci, dar abia catre finalul anului. In prima parte a lui 2010 vor mai fi convulsii.

2Si-a atins somajul, punctul maxim?

Nici pe departe, Nici pe departe. Somajul ar putea urca la 10% sau chiar 12%, pe fondul efectului de panica. In 2009, multe companii private au dat oameni afara pe fondul fricii si al imitatiei, nu pentru ca in mod necesar ar fi fost obligati sa faca asta. Lucrurile trebuie nuantate. O preluare a somerilor de la stat de catre sectorul privat, insotita obligatoriu de facilitati fiscale acordate angajatorilor, ar putea atenua somajul.

3 Cresterea Chinei ce va insemna pentru pretul resurselor?

Economia mondiala se va relua evident in 2010. Unul dintre motoare va fi cresterea cu peste 10 % a Chinei, care va antrena , in combinatie cu un dolar american slab, va urca pretul resurselor. Cu toate consecintele care decurg de aici.

4 Bursele sunt pregatite pentru o noua corectie?

Distorsiunile inregistrate in 2009 se vor reduce ca amplitudine in 2010. Evident ca ritmul\rile de crestere din anii trecuti nu se vor mai inregistra, iar randamentele se vor alinia la valori decente. Daca SUA estimeaza ca Bursa va creste in 2010 cu 10 %, iar Canada- cu 6%, puteti sa va faceti o idee despre cat va creste bursa locala.

5 Piata imobiliara se va mai dezumfla?

In primele luni din 2010, sansele de a vedea miscari consistente pe segmentul imobiliar sunt reduse. In a doua parte a anului, in functie de cum va evolua situatia politica, am putea vedea o stabilizare si poate catre finalul anului, o revenire a acestui sector.

6 Cand va mari BCE dobanda cheie?

In functie de revenirea economiilor vestice, probabil ca vom asista in vara la cresterea nivelului dobanzii cheie. Urmatoarele cresteri vor fi graduale si vor aduce scumpirea creditelor ancorate la euro.

7 . Cum va evolua leul in 2010?

In prima parte a anului e posibil sa asistam la o usoara depreciere, dupa care leul va castiga teren in fata euro, pe fondul apropierii de zona euro.

8 Ce se va intampla cu dolarul american?

Inca operioada, se va deprecia. Cand pietele vor realiza ca in Europa, Anglia sau Japonia, economiile nationale cresc mai lent ca cea a SUA, dolarul se va intari.

9. Cand se va relua creditarea firmelor si populatiei?

Cand economia isi va reveni. Bancile refuza sa dea credite unor entitati care nu pot face estimari cu privire la businessul lor din urmatoarele 3-4 luni. Deocamdata se multumesc sa faca afaceri cu Statul. Poate din ultima parte a anului viitor am putea asista la un reviriment al creditului.

10. Va fi acest Guvern unul stabil?

E obligat sa reziste macar pana prin vara. Probabil ca vom asista la remanieri in timpul lui 2010, din cauza unor masuri impopulare. Daca Opozitia nu intelege ca trebuie sa lasam impresia de stabilitate politica, lucrurile se vor inrautati. O sustinere neconditionata a actualului Guvern ar fi insa o la fel de mare prostie. Raman inca cu gustul amar lasat de lipsa de ingeniozitate politica a lui Basescu, care nu a gasit pe altcineva pentru functia de premier. O lectura a programului de guvernare de pe siteul gov.ro spune totul despre capacitatea autorilor.

Citeste mai multe si comenteaza pe blogul lui Dan Popa