Laureatul premiului Nobel in economie Joseph Stiglitz crede ca institutiile financiare au nevoie de reglementari stricte si trebuie sa suporte majoritatea costurilor legate de salvarea bancilor, impreuna cu americanii bogati.

"Experienta aproape mortala prin care a trecut economia mondiala, generata de practicile incorecte de creditare, a scos la iveala depravarea morala a bancherilor", a afirmat Stiglitz intr-un articol citat de Bloomberg si preluat de Mediafax.

El a aratat ca cineva trebuie sa suporte costul salvarii bancilor.

"Cea mai mare parte a cheltuielilor trebuie suportate de cei care au avut cel mai mult de castigat in ultimele trei decenii, precum si de sectorul financiar, care a impus costuri atat de mari restului societatii", considera Stiglitz.

In SUA, guvernul si Rezerva Federala au cheltuit, au imprumutat sau si-au asumat angajamente de peste 10.000 de miliarde de dolari, pentru relansarea activitatilor economice si sustinerea pietei financiare.

Guvernele din Marea Britanie si Franta au anuntat in decembrie introducerea unui impozit de 50% pentru bonusurile bancare care depasesc circa 40.000 de dolari.

Stiglitz este professor la Universitatea Columbia din New York si fost consilier la Casa Alba, in administratia Bill Clinton.

Joseph Eugene Stiglitza obtinut Premiul Nobel pentru economie in anul 2001.