Joseph Stiglitz: Experienta aproape mortala prin care a trecut economia a scos la iveala depravarea morala a bancherilor
"Experienta aproape mortala prin care a trecut economia mondiala, generata de practicile incorecte de creditare, a scos la iveala depravarea morala a bancherilor", a afirmat Stiglitz intr-un articol citat de Bloomberg si preluat de Mediafax.
El a aratat ca cineva trebuie sa suporte costul salvarii bancilor.
"Cea mai mare parte a cheltuielilor trebuie suportate de cei care au avut cel mai mult de castigat in ultimele trei decenii, precum si de sectorul financiar, care a impus costuri atat de mari restului societatii", considera Stiglitz.
In SUA, guvernul si Rezerva Federala au cheltuit, au imprumutat sau si-au asumat angajamente de peste 10.000 de miliarde de dolari, pentru relansarea activitatilor economice si sustinerea pietei financiare.
Guvernele din Marea Britanie si Franta au anuntat in decembrie introducerea unui impozit de 50% pentru bonusurile bancare care depasesc circa 40.000 de dolari.
Stiglitz este professor la Universitatea Columbia din New York si fost consilier la Casa Alba, in administratia Bill Clinton.
Joseph Eugene Stiglitza obtinut Premiul Nobel pentru economie in anul 2001.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
In Romania, circula o vorba printre constructori: "o structura supusa unor solicitari extreme cedeaza in cel mai slab loc!"; Sistemul bancar era slab (din cauza FED), dar solicitarile vin din alta parte (ex: costurile imense ale razoiului "contra terorismului", competitia Chinei care a acaparat intraga piata mondiala, etc.)
Pana atunci, e vorba doar de gargara cu pretentii!
Pe de alt aparte agreez cu responsabilitatea institutiilor finaciare si impunerea de reglementari necesare recuperarii ajutoarelor financiare platite de guverne. Neplatata acestora ar crea un precedent periculos! Ceva de genul: fratilor noi facem ce vrem in financiar/bancar ca la necaz platesc fraierii de contribuabili toate pierderile!
Ar fi bine sa se revizuaisca deciziile de abolire a acelor reguli de disciplina financiara emise dupa Marea Depresiune (administratiile Reagan, Clinton si Bush)!
Atacul World Trade Center + Pentagon in 9 sept 2001 echivaleaza ca semnificatie cu incendierea Parlamentului German (Reichstag) in 1933. Desi are o admiratie pentru Obama ... "There is nothing President Obama can do to stop it [inverted totalitarianism]" spune Sheldon S. Wolin in cartea lui < Democracy Incorporated: Managed Democracy and the Specter of Inverted Totalitarianism >. Sistemele totalitare sunt de tip clasic [classic totalitarianism (Fascist Italy, Nazi Germany and Bolshevik Russia)] si inversat [inverted totalitarianism -] cum este USA in prezent. In varianta clasica puterea politica subordoneaza, controleaza, domina, puterea economica ... in cea inversata puterea economica subordoneaza puterea politica. Federal Reserve a lui Bernanke controleaza Casa Alba si Capitol Hill (Parlamentul).
Democracy Incorporated: Managed Democracy and the Specter of Inverted Totalitarianism
http://press.princeton.edu/titles/9175.html
http://www.amazon.com/Democracy-Incorporated-Managed-Inverted-Totalitarianism/dp/0691135665