Unul din bancherii de top din Romania a declarat pentru HotNews.ro ca una din variantele gasirii de solutii privind iesirea din criza ar putea veni, in lipsa unor politici coerente locale, prin angajarea unor economisti reputati adusi din strainatate. “Guvernul ar trebui sa se gandeasca si la aceasta varianta - angajarea unor consilieri straini foarte buni. E inflatie de economisti buni acolo. Oamenii sunt foarte bine pregatiti, au alta viziune, nu sunt imbacsiti ca ai nostri. Tehnocratul roman se aseamana cu yeti: toata lumea crede ca l-a vazut, dar nimeni nu a pus mana pe el. Ministerul Finantelor nu are oameni buni. Aceeasi problema la statistica si la Ministerul Economiei. ASE este cea mai buna scoala economica romaneasca si, totusi, are un nivel lamentabil. Stiu ce spun, am fost angajat acolo. Avem nevoie de niste straini care sa stie economie. Nu e o rusine, e o certitudine”, spune bancherul.

El ii mai sugereaza viitorului ministru de Finante sa asculte si parerile venite din alte zone decat propriul minister. “I-as recomanda viitorului ministru sa asculte si parerile altora. Niciunul din ultimii titulari nu a ascultat. Multi au prezis recesiunea de anul asta si, totusi, nu am vazut masuri pentru a o atenua”, mai spune el.

Potrivit sursei citate, principalele prioritati ale viitorului Guvern ar trebui sa fie:

1. Infrastructura. Fondurile europene (pregatirea celor care le administreaza si a celor care in acest moment isi bat joc de cei care aplica pentru fonduri).

2. Anularea forfetarului, pentru ca firmele mici (si flexibile) sunt “planctonul” economiei de piata. Ele se nasc si mor repede, dar valorifica oportunitati si maresc concurenta (ca sa nu mai spunem ca angajeaza oameni).

3. Curatirea aparatului administrativ - cu doua efecte: reducerea cheltuielilor bugetare si comasarea birourilor-agentiilor-punctelor de lucru care reglementeaza activitatea firmelor. Simplificarea birocratiei are modele in spatiul anglo-saxon. Ea ar presupune, intr-adevar, concedierea multor salariati ai statului (si pastrarea unora care sa stie sa lucreze pe calculator).

4. Simplificarea drastica a legislatiei privitoare la infiintarea firmelor (cea britanica este un exemplu bun).

5. Reducerea numarului de taxe si impozite, imbunatatirea colectarii (cred ca putem imprumuta un sistem de impozite mai putin stufos; nu cred in creativitatea romaneasca in materie de economie). As prefera un sistem de remunerare a angajatilor administratiilor financiare in functie de rata de colectare. Statul are date contabile de la firme, indatoririle bugetare pot fi calculate usor. Angajatii AF ar trebui sa primeasca un salariu egal cu un plafon inmultit cu rata de colectare. In paralel, as stabili amenzi clare ca procent (mare) din cifra de afaceri pentru cei care nu-si platesc taxele.

7. Modificarea legislatiei pentru a permite ca statul sa plateasca penalizari.

8. Reducerea CAS, adoptarea unui plan pentru trecerea graduala la sistemul de pensii bazat pe contributii (fata de cel bazat pe venituri – punct de pensie – complet nesustenabil).