Impozitul forfetar se va plati pana la inscrierea inactivitatii unei firme in registrul comertului, inscriere ce va deveni valabila in termen de 24 de ore de la data incheierii judecatorului delegat, potrivit reprezentantilor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) citati de Avocatnet.ro. Avand in vedere ca termenele pentru solutionarea cererilor inscrise la Registrul Comertului de pe langa Tribunalul Bucuresti ajung si la zece luni, reprezentantii ONRC au confirmat ca in aceasta perioada firmele vor plati impozitul forfetar.

Conform Hotararii Guvernului nr.488/2009 pentru completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii privind Codul fiscal, impozitul minim nu se aplica societatilor in inactivitate temporara inscrisa in registrul comertului.

Pe de alta parte, reprezentantii ANAF au aratat ca potrivit art.5 din Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului, inmatricularea si mentiunile sunt opozabile tertilor de la data efectuarii lor in registrul comertului, ceea ce inseamna ca organele fiscale vor calcula impozit minim pana la aceasta data.

Potrivit legii 26/1990, privind registrul comertului, data inregistrarii in registrul comertului este data la care inregistarea a fost efectiv operata in acest registru.

In aceeasi ordine de idei, legea prevede faptul ca „inregistrarea in registrul comertului se opereaza in termen de 24 de ore de la data incheierii judecatorului delegat, iar in cazul inmatricularii comerciantului, in termen de 24 de ore de la data pronuntarii incheierii judecatorului delegat de autorizare a inmatricularii”, au mai adaugat reprezentantii ONRC.