Primele 3 banci romanesti – BCR, BRD si Raiffeisen, care opereaza o retea totala de peste 3.800 de bancomate, au pregatit pentru zilele de 24, 25 si 26 decembrie circa 25 de milioane de lei cu care sa alimenteze bancomatele, au declarat pentru HotNews.ro reprezentanti ai firmelor care se ocupa cu alimentarea ATM-urilor.

“In medie, un bancomat are circa 100.000 de lei (putin peste 23.000 de euro/ATM), iar retragerile cresc in medie cu 50% in perioada Sarbatorilor”, a mai spus sursa citata. Aceasta a mai precizat ca bancomatele aflate in centru sunt cele mai des alimentate cu numerar, iar cele de la capetele retelei, cel mai rar. “Anul trecut, existau bancomate pe care le alimentam de doua ori pe zi, in zona Universitatii. Cele de la extremitatile retelei sunt alimentate in medie o data pe saptamana sau de cate ori suntem solicitati”, a mai precizat angajatul firmei de transport valori.

Sumele au fost confirmate si de bancheri, care s-au ferit insa sa vorbeasca despre cati bani “incap” intr-un bancomat. “Cam un miliard de lei vechi, dar depinde de cupiurile cu care alimentezi. Daca pui numai hartii de 100 de lei, evident ca suma e mai mare, asa cum daca il alimentezi doar cu bancnote de 10 lei, suma e mai mica. In medie, 100.000 de lei este o suma rezonabila”, a spus reprezentantul unei banci locale.

Cea mai mare suma retrasa anul trecut de Sarbatori a fost in Brasov, echivalentul a circa 1.000 de euro, de catre posesorul unui card emis de o banca din Bucuresti, pentru care a fost nevoie de aprobarea telefonica a unui ofiter de cont.