Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Proiectul de buget pe 2010: Fara tichete de masa sau de vacanta pentru bugetari

Bugetarii ar putea sa nu primeasca anul viitor nici tichete de masa si nici de vacanta, iar salariile s-ar putea sa nu depaseasca nivelul din 2008. In plus, "executarea" Statului de catre bugetarii care au castigat eventuale procese se va putea face abia dupa 1 iulie 2010. Prevederile fac parte din proiectul de buget pe 2010, obtinut de HotNews.ro. In document se arata ca, anul viitor, nu se acorda compensarea in bani a tichetelor de calatorie pe calea ferata neutilizate. Guvernul are in plan reducerea la jumatate a fondurilor alocate primariilor ca sume defalcate din TVA pentru dezvoltarea infrastructurii si constructia de baze sportive in mediul rural. Ministerul Finantelor se asteapta pentru anul viitor la o crestere usoara a veniturilor, ca pondere, in Produsul Intern Brut - corelata cu o reducere cu 1,2 puncte procentuale a cheltuielilor bugetare.

ONRC: Impozitul forfetar se plateste pana la inscrierea inactivitatii in registrul comertului

Impozitul forfetar se plateste pana la inscrierea inactivitatii in registrul comertului. Aceasta din urma devine valabila in termen de 24 de ore de la data incheierii judecatorului delegat, potrivit reprezentantilor Oficiului National al Registrului Comertului. Avand in vedere ca termenele pentru solutionarea cererilor inscrise la Registrul Comertului de pe langa Tribunalul Bucuresti ajung si la zece luni, reprezentantii Oficiului au confirmat ca in aceasta perioada firmele vor plati impozitul forfetar. Impozitul minim nu se aplica societatilor in inactivitate temporara inscrisa in registrul comertului.

Shell vrea sa vanda active de cinci miliarde de dolari din Nigeria, pentru a-si reduce expunerea fata de aceasta tara

Shell, gigantul anglo-olandez al petrolului, a scos la vanzare o serie de campuri petrolifere din Nigeria. Acestea valoreaza aproximativ 5 miliarde de dolari, iar scopul vanzarii este de a reduce expunerea fata de tara africana. Grupul a scos la vanzare aproximativ 10 campuri, situate in zona Deltei Nigerului. Shell intentioneaza in schimb sa-si pastreze toate campurile petrolifere maritime, mai usor de aparat de atacurile rebelilor si mai rentabile. Analistii sustin, insa, ca decizia nu are la baza in principal atacurile factiunilor rebele din regiune, ci hotararea guvernului nigerian de a sustine intreprinderile nationale de profil, in detrimentul grupurilor straine. Anuntul se constituie intr-o schimbare strategica pentru grupul anglo-olandez - principala companie straina care opereaza in Nigeria.

Fiat incepe investitiile la fabrica din Serbia, primele 100 milioane euro intra anul acesta

Producatorul auto italian Fiat anunta ca incepe luna aceasta investitia la fabrica din Serbia. Italienii vor investi in total 700 de milioane euro si vor construi pentru inceput doua modele. Pe 23 decembrie se vor semna actele si primele 100 milioane euro investite vor face din Serbia cel mai important pol de productie pentru Fiat in aceasta zona a Europei. Este de asteptat ca primele masini sa iasa in 2011. In prezent este produs modelul Fiat Punto pentru pietele din Serbia si Bosnia.