Salariile angajatilor din sistemul bugetar vor fi inghetate anul viitor, nu reduse, a precizat la iesirea de la audierile care l-au confirmat in functia de ministru, Sebastian Vladescu. "Unii vorbesc despre datul afara a 400.000 de bugetari. Cifra nu e reala. Putem discuta despre mai putin de 100.000, majoritatea plecarilor avand cauze naturale", a mai spus Vladescu. El a admis ca urmeaza 3 ani de politici restrictive in care, daca nu se fac ajustarile economice necesare, ne paste inflatia. "Sper sa nu ajungem acolo", a marturisit optimist, ministrul.

Impozitul forfetar nu va fi retras deocamdata, dar intentia ministrului este ca acesta sa fie indreptat doar catre acele segmente de business care genereaza evaziune fiscala ridicata. Vladescu a mai declarat in fata comisiei ca mai intentioneaza sa accelereze restituirea TVA catre firme, precizand ca "aceasta modalitate de finantare a Ministerului Finantelor este cea mai nociva.

Desi ai senzatia ca te finantezi ieftin, pe termen lung iti creezi o problema", a punctat el. In total, Statul mai are de rambursat TVA in valoare de aproape 1,8 miliarde de lei.

Ca strategie, noul ministru de Finante are de gand sa imbunatateasca radical comunicarea cu firmele si cu populatia, considerand ca in acest moment populatia este "ostila" ministerului.

1. Inghetarea salariilor bugetarilor 2.Accelerarea rambursarilor de TVA 3.Imbunatatirea imaginii Finantelor in fata firmelor si populatiei 4.Reluarea cresterii economice "in termeni de luni de zile"

5. Mentinerea taxelor si impozitelor la actualul nivel

6.Schimbarea programului "Prima Casa"

7.Restructurarea cheltuielilor publice 8.Lansarea de benchmarkuri pentru a afla costul real al finantarii Romaniei

9. Rediscutarea acordurilor internationale incheiate cu FMI si UE 10.Schimbarea sistemului de asistenta sociala

Decalogul lui Vladescu

"Faptul ca nu stim sa comunicam suficient cu populatia si sa-l transformam dintr-un mediu amorf, chiar ostil, intr-un partener de iesire din criza este vina noastra. Trebuie sa fim transparenti, sa comunicam", a declarat Vladescu.

El a tinut sa precizeze in fata comisiilor reunite ca Romania nu a iesit din criza. "Romania nu a iesit din criza. Exista muguri, sperante ca aceasta situatie economica sa inceteeze, dar este evident ca nu am iesit din criza. Pe de alta parte, a repeta permanent ca maine o sa mori, nu te ajuta sa traiesti", a adaugat ministrul. El a admis ca nu va fi nici un ministru de stanga, nici unul de dreapta, ci va fi dedicat gasirii solutiior de reluare a cresterii economice.

Voi fi echilibrat si voi cauta sa ating scopul urmarit de toata lumea- reluarea cresterii economice", a spus Vladescu.

Desi nu a declarat explicit ca sustine renegocierea acordurilor internationale incheiate de Romania, Vladescu s-a marginit sa declare ca spera intr-o "flexibilizare" mai mare a acestor intelegeri. "Va trebui sa respect clauzele acordurilor cu FMI si UE. Exista o posibilitate de flexibilizare a discutiilor cu partenerii nostri internationali, mai ales pe zona de atragere a fondurilor europene", a spus ministrul.

Deficitul bugetar va fi finantat in acest an atat de pe piata interna, cat si de pe pietele externe, pentru a afla care este costul real al unor imprumuturi de maturitati mai mari, a declarat, marti, Sebastian Vladescu la audierea din Parlament.

"Trebuie sa iesim pe piata externa cu emisiuni benchmark, tocmai pentru a sti cat costa finantarea pe termen lung a Romaniei", a spus Vladescu la audieri. El a aratat ca Finantele vor trebui sa urmareasca largirea maturitatilor si la imprumuturile de pe piata interna, unde exista insa constrangeri mai mari, in functie de resursele disponibile.

Sistemul de asistenta sociala ar trebui si el modificat, fiind o zona in care se risipesc bani, desi unele persoane sunt insuficient asistate, mai spune Vladescu. "La alocatiile sociale trebuie sa ne schimbam perceptia. Este o zona in care se risipesc multi bani. Sunt unii cetateni insuficient asistati, iar altii excesiv, care nu trebuie asistati. Cred ca sistemul de asistare trebuie schimbat", a spus Vladescu, in fata parlamentarilor din Comisiile reunite de buget-finante.

Mai mult, potrivit ministrului de Finante, programele de sprijin incheiate cu FMI si CE "nu includ masuri de stimulare a mediului de afaceri, cu exceptia celor de mentinere a stabilitatii macroeconomice, care vor conduce la scaderea dobanzilor."

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.

Vladescu a fost validat cu 36 de voturi pentru, doua impotriva si nicio abtinere.