Elvetienii sunt decisi sa apere secretul bancar fata de atacurile din exterior, chiar in perioada in care se accentueaza si presiunea din strainatate asupra autoritatilor in privinta acestui subiect. potrivit unui sondaj realizat de Universitatea din Zurich si citat de AFP, 71,8% dintre persoanele intervievate au estimat ca secretul bancar, care dateaza de la sfarsitul secolului XIX, trebuie sa fie protejat, potrivit cercetarii efectuate in randul a 1.179 de persoane.

Aparatorii acestei politici considera ca protejarea datelor private, independenta Elvetiei si statutul sau in domeniul financiar justifica mentinerea secretului bancar.

In cazul organizarii unui referendum privind abrogarea secretului bancar, 65% dintre persoanele interogate ar vota impotriva, 21,9% pentru si 11,6% sunt indecise.

Sondajul a relevat doua tipuri de persoane, cele care considera ca acest subiect nu este negociabil si cele care sunt impartite intre dorinta de protejare a vietii private si necesitatea de a combate evaziunea fiscala.