Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Radu Berceanu: Anul viitor se va lucra pe 508 kilometri de autostrada, din care vor fi receptionati 101 kilometri. Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Radu Berceanu, recunoaste ca nu vor fi schimbari apreciabile in ceea ce priveste infrastructura. Motivul: Bugetul redus alocat acestui domeniu. In aceste conditii, banii de la buget vor fi folositi in mare parte pentru finalizarea lucrarilor incepute. Berceanu sustine ca in cursul anului viitor se va lucra pe 508 kilometri de autostrada, din care vor fi receptionati 101 kilometri. De asemenea, Ministerul Transporturilor intentioneaza sa efectueze lucrari de constructie la 12 centuri ocolitoare, respectiv 205 kilometri, din care vor fi pusi in functiune 90 de kilometri. In ceea ce priveste drumurile nationale, sunt in lucru 1.630 de kilometri si vor fi receptionati 855 kilometri.

In 2010, necesarul de fonduri pentru finantarea activitatilor de intretinere periodica este de 2,25 miliarde lei, din care de la bugetul de stat 1,26 miliarde lei, venituri proprii 935 milioane lei si credite externe 59 milioane lei.

Vladescu: Salariile bugetarilor vor fi inghetate anul viitor, nu reduse

Salariile angajatilor din sistemul bugetar vor fi inghetate anul viitor, dar nu reduse, declara ministrul desemnat al Finantelor, Sebastian Vladescu. Si pensiile vor fi inghetate anul viitor prin mentinerea valorii punctului de pensie la nivelul stabilit pentru luna octombrie 2009, de 732,8 lei. Astfel, pensia medie lunara de asigurari sociale va fi limitata la 701,2 lei, conform proiectului bugetului asigurarilor sociale de stat.

In schimb, salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2010 este de 1.836 de lei, in crestere de la 1.767 lei in 2009.

Studiu: Elvetienii, decisi sa apere dreptul la secretul bancar

Elvetienii sunt decisi sa apere secretul bancar fata de atacurile din exterior, chiar in perioada in care se accentueaza si presiunea din strainatate asupra autoritatilor in privinta acestui subiect. Potrivit unui sondaj realizat de Universitatea din Zurich, 71,8% dintre persoanele intervievate estimeaza ca secretul bancar, care dateaza de la sfarsitul secolului XIX, trebuie sa fie protejat. Aparatorii acestei politici considera ca protejarea datelor private, independenta Elvetiei si statutul sau in domeniul financiar justifica mentinerea secretului bancar. In cazul organizarii unui referendum privind abrogarea secretului bancar, 65% dintre persoanele interogate ar vota impotriva, 21,9% pentru si 11,6% sunt indecise. Sondajul a relevat doua tipuri de persoane, cele care considera ca acest subiect nu este negociabil si cele care sunt impartite intre dorinta de protejare a vietii private si necesitatea de a combate evaziunea fiscala.

Moody's a coborat ratingul Greciei de la "A1" la "A2", cu perspectiva negativa

Agentia de evaluare financiara Moody's a redus ratingul suveran pentru obligatiunile Greciei cu o treapta, de la "A1" la "A2", cu perspectiva negativa, datorita riscurilor pe termen mediu si lung cu privire la solvabilitate. Moody's a devenit astfel cea de-a treia agentie de evaluare financiara care a coborat ratingul Greciei, dupa Fitch si Standard & Poor's.

Masura vine in contextul dezbaterilor din parlamentul elen cu privire la bugetul pe 2010, care prevede reducerea deficitului bugetar. Guvernul a prezentat o serie de masuri de austeritate care au ca scop reducerea deficitului la 9,1% din PIB in 2010.

Moody's arata ca masurile de austeritate promise de guvernul de la Atena in scopul reducerii deficitului, care ar putea ajunge la 12,7% in acest an, compenseaza doar partial riscurile pe termen lung.