Taxele si impozitele locale vor fi cu 20% mai mari, din 2010

de R.P.     HotNews.ro
Vineri, 25 decembrie 2009, 10:25 Economie | Finanţe & Bănci


In anul fiscal 2010, cuantumul taxelor si impozitelor locale aplicabile va fi cu 20% mai mare decat cu un an in urma. Modificarile prevad ca impozitul pe terenurile cu constructii amplasate in intravilan variaza intre 153 si 8921 lei pe hectar, in functie de zona in cadrul localitatii. In cazul terenurilor fara constructii din intravilan, impozitul va fi intre 7 si 46 lei pe hectar, informeaza Avocatnet.ro. Tot anul viitor, la terenurile din extravilan se va plati un impozit intre 7 si 48 lei pe hectar.

Modificarile survin ca urmare a hotararii de guvern 956 din 2009, care abroga, de la 1 ianuarie 2010, HG 1.514 din 2006 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale si alte taxe asimilate acestora, precum si amenzile aplicabile in anul fiscal 2007. Executivul a explicat aplicarea acestor modificari prin faptul ca taxele avute in vedere nu au mai fost actualizate, in functie de inflatie, din anul 2006, cand au fost stabilite pentru anul 2007. Este motivul pentru care anul viitor se va realiza actualizarea lor cu inflatia din ultimii trei ani, care, cumulata, atinge 20%, scrie Avocatnet.ro.

Potrivit noilor prevederi, impozitele pe mijloacele de transport vor suferi urmatoarele modificari:
 • motorete, scutere, motociclete si autoturisme cu capacitatea cilindrica de pana la 1.600 cm 3 inclusiv: 8 lei/200 cm 3 sau fractiune din aceasta;
 • autoturisme cu o capacitate cilindrica intre 1601 si 2000 cm 3: 18 lei/200cm 3 sau fractiune din aceasta;
 • autoturisme cu o capacitate cilindrica intre 2001 si 2600 cm 3 : 36 lei/200 cm 3 sau fractiune din aceasta;
 • autoturisme cu capacitatea cilindrica intre 2.601 si 3.000 cm 3: 72 lei/200 cm 3 sau fractiune din aceasta;
 • autoturismele cu o capacitate cilindrica de peste 3000 cm 3: 145 lei/200 cm 3 sau fractiune din aceasta;
 • remorci, semiremorci sau rulote, impozitul va fi cuprins intre 8 si 55 lei.

In ceea ce priveste taxa pentru eliberarea autorizatiei de construire pentru chioscuri, tonete, cabine, spatii de expunere, situate pe caile si in spatiile publice, precum si pentru amplasarea corpurilor si a panourilor de afisaj, a firmelor si reclamelor, aceasta va fi intre 0 si 7 lei, pentru fiecare metru patrat de suprafata ocupata de constructie.

Eliberarea autorizatiilor de functionare va fi taxata cu sume intre 0 si 17 lei, iar pentru eliberarea certificatului de producator se va plati o suma cuprinsa intre 0 si 69 lei.

Pentru eliberarea sau preschimbarea actelor de identitate pentru cetatenii romani, eliberarea sau prelungirea valabilitatii actelor de identitate pentru cetatenii straini si pentru persoanele fara cetatenie, precum si inscrierea mentiunilor privind schimbarea domiciliului sau a resedintei cetatenilor romani se va plati o taxa de 4 lei.

Eliberarea titlurilor de proprietate asupra terenurilor dobandite in baza Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia celor pentru terenurile agricole si forestiere, va fi taxata cu 13 lei.  


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2614 vizualizari

 • 0 (4 voturi)    
  cand economia se duce de rapa,taxele cresc (Vineri, 25 decembrie 2009, 10:59)

  Eneas [anonim]

  e si asta o politica- inteleapta -pentru inevitabil, populatia va fi obligata sa plateasca impozite apreciabile, ca sa acopere datoriile facute de guvern cu intentia de a stavili daunele recesiunii economice . Interventiile financiare considerabile ale statului asigura supravietuirea unor entitati parazitare sau ineficiente care, de fapt, ar merita sa fie eliminate sau sa dea faliment.
  • -1 (7 voturi)    
   impozitele sunt prea mici! (Vineri, 25 decembrie 2009, 11:42)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Eneas

   comparativ cu restul tarilor europene. ar fi de preferat ca autoritatile locale sa controleze mai bine dezvoltarea urbana/rurala cu ajutorul impozitelor. de exemplu, impozitele pe cladiri/terenuri neutilizate sa fie mai mari! daca o zona urbana se doreste a fi preponderent comerciala atunci acolo impozitele pt locuinte sa fie mai mari.. si viceversa. asa nu ne vom mai trezi cu cladiri de sticla in mijlocul unui cartier de case, cu speculatori imobiliari care tin preturile sus desi au zeci apartamente/case care zac de pomana..
   • +3 (3 voturi)    
    Perfect de acord (Vineri, 25 decembrie 2009, 15:51)

    bgd [anonim] i-a raspuns lui pehash

    Insa nu acum cand economia scade. Acest lucru trebuia facut treptat intre 2006 si 2008.
    Insa guvernul la noi se pare ca refuza sa aplice niste principii economice elementare....si sa inventeze ei noi metode de crestere economica.
    Avem niste genii in guvern....sau....
 • +3 (5 voturi)    
  ceata portocalie (Vineri, 25 decembrie 2009, 10:59)

  nickinexistent [utilizator]

  Ma astept ca marii sustinatori a curentului basescian sa fie consecvenți si sa laude masurile anticriza a noului guvern luate asa, intre sarbatori.
  • +1 (5 voturi)    
   steaua rosie.. (Vineri, 25 decembrie 2009, 11:45)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui nickinexistent

   e preferabila? pai nu-ti face griji, e vorba doar de taxe si impozite locale. asta inseamna ca vor ramane la discretia primariilor.. deci primarii rosiatici vor putea sa le dea banii astia de pomana la saraci... astfel rezolvand criza.. cum face mazare.. sau nu face? grea viata cand ai nevoie zilnic de lecitina..
   • +1 (3 voturi)    
    say what ? (Vineri, 25 decembrie 2009, 18:52)

    nickinexistent [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    ce sa fie preferabila ? Incoerent. Si care e insinuarea ? pesedeii rezolva criza ? Frate, termini paharul ala de vin si discutam altadata.
  • 0 (0 voturi)    
   vrei mai aproape de UE? (Sâmbătă, 26 decembrie 2009, 12:43)

   naiv [anonim] i-a raspuns lui nickinexistent

   cu taxe de sub 1 leu/mp pe an??? Costa administrarea taxei mai mult decat incasarea (fa calculul la jumatate de pogon). Daca NU se mareste urgent taxa la terenurile agricole, vor ramane necultivate si iar importam alimente!
   • 0 (0 voturi)    
    ai ales si tu taxa mai mica (Marţi, 29 decembrie 2009, 11:19)

    nickinexistent [utilizator] i-a raspuns lui naiv

    bina ca avem 1000 de taxe aiurea si tu ai gasit una cub un leu. BRAVo !!!
 • 0 (2 voturi)    
  rusine! (Vineri, 25 decembrie 2009, 11:06)

  florin [anonim]

  rusine pentru un stat care numai ia ca japca si nu da nimic! nu invatamant, nu sanatate, nu asistenta sociala, nu infrastructura. Numai bani pentru politica
  • -1 (1 vot)    
   esti treaz? (Sâmbătă, 26 decembrie 2009, 12:47)

   aritmos [anonim] i-a raspuns lui florin

   banii pt educatie etc, nu vin din taxe si impozite? din TVA s.c.l. Apropos: cand ai fost la restaurant ai cerut bon fiscal? dar la service auto? dar la buticul din colt? dar la frizerie? Daca astia nu platesc TVA si impozite, daca nu se platesc taxe pe proprietate de unde bani pentru servicii publice? Fabrica cumva guvernul bani? Stii tu, PERSONAL, vreun butic inchis in 2009 (de cand s-a introdus impozitul minim)?
 • +1 (3 voturi)    
  intrebare (Vineri, 25 decembrie 2009, 11:20)

  georgge [anonim]

  Ce poate face un guvern in situatia in care foarte multi oameni nu vor mai plati taxe ?
  • +1 (3 voturi)    
   Ce ar trebui sa faca (Vineri, 25 decembrie 2009, 11:57)

   Frobenius [anonim] i-a raspuns lui georgge

   Sa isi recunoasca si sa isi accepte incompetenta.
   Sa spuna adevarul, oricare ar fi acesta.
   Sa foloseasca oameni calificati si nu lichele.
   Sa... dispara.
   • +1 (1 vot)    
    curiozitate (Vineri, 25 decembrie 2009, 18:37)

    nickinexistent [utilizator] i-a raspuns lui Frobenius

    sunt curios de ce intrebarea lui Frobenius are vot negativ ... Zici ca suntem pe vremea lui ceasca !
    • +1 (1 vot)    
     Cauza (Vineri, 25 decembrie 2009, 19:42)

     Frobenius [anonim] i-a raspuns lui nickinexistent

     Lipsea o cerinta, una foarte importanta, si "votantii" au sesizat lipsa. O adaug acum:

     Sa raspunda personal si sa plateasca pentru prejudiciile aduse in exercitarea mandatului.
   • 0 (0 voturi)    
    Benjamin Franklin (Sâmbătă, 26 decembrie 2009, 12:49)

    curios [anonim] i-a raspuns lui Frobenius

    a zis ca de taxe si de moarte nu scapa nimeni. Dar daca nimeni nu plateste taxe, tu de unde ai subventie pentru caldura? de la politicianul tau PSD? cu ce merge tramvaiul, ca doar nu tu produci electricitate?
 • +1 (1 vot)    
  vreme de criza (Vineri, 25 decembrie 2009, 11:41)

  CMihai [utilizator]

  in vreme de criza, salariile bugetarilor sunt inghetate, asta da un semnal si la firmele private ca e ok sa nu se indexeseze sau sa nu se ofere mariri de salariu. dupa cum par lucruruile nici la salariul minim pe economie nu se va umbla, asa ca nu este nevoie ca categoria asta sa primeasca o indezare automata, insa in schimb primim scumpiri la carburanti, la alimentele de baza, la impozite, si cam la tot ceea ce se poate ... salariile mici mai ales n-o sa valoreze 2 bani, puterea de cumparare va scade drastic in 2010 desii a cazut deja si in 2009 ...
 • 0 (2 voturi)    
  familie grea (Vineri, 25 decembrie 2009, 11:46)

  Petrovici [anonim]

  Pai daca sunt taxe din 2006 e normal sa fie actualizate. Sunt venituri mici si datorii mari. Trebuie si noi sa intelegem ca sunt probleme si trebuie sa asteptam sa treaca perioada asta mai grea.
  Pana o sa restructureze mangafaua bugetara clocita de PNL trebuie sa mai asteptam. Cata iresponsabilitate sa ajungem sa cheltuim cel mai mult din lume ca procent din PIB cu bugetarii inregimentati de Tariceanu pe criterii electorale.
  Tariceanu a avut cea mai mare crestere economica dar si cea mai mare risipa pe care o resimtim acum din plin. Triste amintiri dintr-o epoca de parvenitism si diversiuni mincinoase pe care mai vor s-o si reia.
  • 0 (2 voturi)    
   Greaua mostenire ? (Vineri, 25 decembrie 2009, 12:21)

   georgge [anonim] i-a raspuns lui Petrovici

   Stim ca liberalii nu mai sunt in guvern de peste 1 an. Stim ca PD-L a inlocuit personalul din absolut toate institutiile statului: de la secretari de stat pana la femei de seviciu. Stim ca actualul regim s-a imprumutat de peste tot (fara sa ne intrebe) cu sume astronomice si trezoreria e tot goala. Cum se explica mostenirea grea lasata de Tariceanu in acest context in care Traian Basescu ii vrea la guvernare ?
   • 0 (2 voturi)    
    greaua mostenire.. (Vineri, 25 decembrie 2009, 14:40)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui georgge

    de fapt cea mai grea mostenire este ca romanii nu stiu economie. se gasesc peste tot 'experti' care au impresia ca economia tarii se poate schimba in cateva luni.. ca nu conteaza o guvernare slaba daca a trecut deja 1 an de atunci...
    • +1 (1 vot)    
     Te-ai trezit tocmai tu sa comentezi... (Vineri, 25 decembrie 2009, 19:55)

     bgd [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Tu care sustii cresterea taxelor in perioada de scadere economica.
     Eu cred ca ar trebui sa iei si sa citesti un manual de economie de anul I ... si dupa aia sa vorbesti despre "expertii" de pe forum.
   • +1 (1 vot)    
    Cine stie prea multe... (Vineri, 25 decembrie 2009, 14:46)

    Frobenius [anonim] i-a raspuns lui georgge

    ... primeste minusuri de la cei care nu stiu si sint invidiosi!
    (chestia cu "mostenirea" este oricum marfa expirata; ar trebui chemati inspectorii de la Protectia consumatorului)
   • -1 (1 vot)    
    nu pe el (Vineri, 25 decembrie 2009, 14:52)

    Petrovici [anonim] i-a raspuns lui georgge

    Basescu vrea de la PNL, in nici un caz pe Tariceanu ca prim ministru. Si pe aceia i-ar fi dat prin sita oricum. Intr-adevar, in 2009 n-au fost cei de la PNL dar a fost stafia lor lasata din 2008, o stafie peste criza mondiala care ne-a lasat fara comenzi la export si alte neajunsuri. Eu cred ca Boc s-a descurcat chiar neasteptat de bine. N-o fi el prea grozav, merge incet dar merge inainte si fara boacane.
    • +1 (1 vot)    
     putem trage concluzii ? (Vineri, 25 decembrie 2009, 17:23)

     georgge [anonim] i-a raspuns lui Petrovici

     Basescu a afirmat de nenumarate ori ca el este seful statului; tonul, intonatia, gestica folosite in momentul acestei rostiri/afirmatii nu lasa loc de interpretari; stiindu-l pe Basescu ca pe un om extrem de orgolios si razbunator putem trage concluzia ca el chiar dicteaza unor sefi de institutii ale statului (guvern, parlament, justitie) ?
     • -2 (2 voturi)    
      daca (Vineri, 25 decembrie 2009, 18:57)

      Petrovici [anonim] i-a raspuns lui georgge

      Daca ar fi dictat, s-ar fi facut alegeri anticipate in 2006 si ar fi iesit un parlament al aliantei DA caci PSD-ul era la 18 %.
      Motociclistul n-a respectat dictarea si a facut o dictare proprie de i-a dat afara pe PDL-isti din guvern si a facut o alianta cu PSD de s-a mentinut cu o majoritate minimala. A jucat Tariceanu dupa dictarea PSD pana in 2008. Cu toata aceasta dictatura evidenta diabolicii patricieni au manevrat pe toate canalele, cu toate tonomatele, ca Base este dictatorul !!?. Culmea diversiunii. Base era singur cu fostii aliati in bratele PSD.
      Daca s-ar fi ascultat de dictarile lui Base poate ca i-am avea pe marii talhari ce au furat Romania la mititica ai am trai si noi mai bine cu bunurile recuperate. Dar totnomatele ne ametesc si nu vrem sa-i judecam si nu stim unde este adevarul tristetelor noastre.
      Daca am fi judecat cu capul (nu ca cei ce au folosit alta parte a corpului) si am fi vazut realitatea adevarata (adica nu Irealitatea lui Vantu, Voiculescu, Patriciu) ar fi avut Base 80 % si avea un alt atu in spulberarea talhariilor. Asa mai sughitam inca ani buni in sluga patricienilor ce l-au mostenit pe Ceasca. Cand ne vom destepta !? 20 de ani inca !? Poate Funeriu la educatie va creste alta generatie de tineri care va vedea cu adevarat realitatea si va forma majoritatea necesara care sa ne salveze din prostia in care ne zbatem.
   • 0 (0 voturi)    
    calcule (Sâmbătă, 26 decembrie 2009, 12:54)

    prudent [anonim] i-a raspuns lui georgge

    Ageamian a lasat un deficit de 5,3% la un PIB ceva mai mare. Pogea a ajuns la 7,2-7,3% intr-un an de criza globala (numai 2% in plus). Iar bugetul din 2010 e la 5,7-5,9% adica destul de aproape de GAURA lasata de Ageamian. In plus, EUROSTAT, zilele trecute a taiat un miliard de euro din raportarea PIB pe 2008 a lui Ageamian; cu alte cuvinte ne-au minti ORDINAR
  • +1 (1 vot)    
   "Mangafaua bugetara" (Vineri, 25 decembrie 2009, 14:43)

   Frobenius [anonim] i-a raspuns lui Petrovici

   Desi masura este totusi cam drastica ar fi de incercat. Afara cu bugetarii! Cu toti bugetarii, sa nu cumva sa scape vreunul!
 • +2 (2 voturi)    
  bravo (Vineri, 25 decembrie 2009, 17:15)

  mihai [anonim]

  sa le mareasca cu 100% (ca atata stiu baietii de la pdl)... sau mai bine fara numar si sa-l cheme pe prietenul lor guta sa le faca un imn nou.....dedicatie pt.fanii base, normal
  • +2 (2 voturi)    
   super (Vineri, 25 decembrie 2009, 18:42)

   nickinexistent [utilizator] i-a raspuns lui mihai

   frumos comentariu
 • +3 (3 voturi)    
  mai bine s-ar incepe cu reducerea bugetarilor (Vineri, 25 decembrie 2009, 17:45)

  parazitii [anonim]

  dupa ce se vor fi redus la minim bugetarii as putea sa-i cred ca au intentii bune.
  • +1 (1 vot)    
   ..care (Vineri, 25 decembrie 2009, 22:13)

   Observator [anonim] i-a raspuns lui parazitii

   La cine te referi? La profesori, medici, politisti... sau la cresterea sumelor de la presedintie, secretariatul guvernului?!
   Te-a prins retorica basesciana... revino la realitate!
   • 0 (0 voturi)    
    nu fii orbit! (Sâmbătă, 26 decembrie 2009, 13:00)

    par-alb [anonim] i-a raspuns lui Observator

    de mogu-viziuni. Cultele si alte cateva au iesit de la ministere si s-au dus direct in subordonarea premierului. Asta explica bugetul de la secretariatul general al guvernului. In rest toate maririle insumate nu ajung la 10 milioane de LEI, adica sub inflatia pe 2009. Eu stiu comune cu 3000 locuitori cu 15 angajati la primarie, stiu scoli cu 4 elevi si trei profesori + director, stiu primarii unde pentru o adeverinta treci pe la 5 birouri s.a.m.d.
 • +1 (1 vot)    
  multumim din inima partidului si capsunarilor (Vineri, 25 decembrie 2009, 20:25)

  Albu Popescu [anonim]

  somn usor, somn usor, ati votat un dictator !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by