"Fara atragerea masiva de fonduri nerambursabile europene, bugetul public nu poate avea o functie de stimulare a economiei in ansamblu. Iar datele nu arata ca ar fi prevazuta o crestere puternica a fondurilor UE atrase”, explica pentru cititorii HotNews profesorul de economie Daniel Daianu. Rugat de HotNews.ro sa analizeze plusurile si minusurile actualului buget, fostul ministru de finante si europarlamentar a mai declarat ca pentru a trece cu bine prin criza, „este esential ca Guvernul sa intre intr-un parteneriat cu bancile comerciale pentru ca acestea din urma sa accepte sa co-finanteze firmele din sectorul privat care au primit finantari europene”.

In opinia lui Daianu, sunt cateva lucruri pozitive in constructia bugetului, care trebuie subliniate ca atare: stagnarea nivelului principalelor taxe si impozite, inghetarea veniturilor personalului bugetar si miza pe exporturi, care sa aduca o crestere economica in 2010. Daniel Daianu vede insa si riscuri asociate anului viitor. „Vom avea un puseu inflationist din cauza accizelor, dar trebuie sa privim in perspectiva.

-atragerea de fonduri europene -reducerea dobanzii cheie a BNR - ieftinirea creditului in lei

-intrarea Guvernului intr-un parteneriat cu bancile comerciale

Sugestiile lui Daianu

Cu o executie bugetara disciplinata nu ar trebui sa avem presiuni inflationiste mari in economie. Iar un credit in lei mai ieftin ar incuraja economia autohtona”, crede profesorul Daianu. Acesta admite ca scaderea resurselor alocate pentru ministerul Transporturilor si cel al Dezvoltarii arata ca 2010 va fi si mai vitreg cu cheltuieilile de investitii publice”, dar scaderile de cheltuieli ar putea fi compensate prin atragerea de fonduri europene, crede Daianu.

Fostul ministru de Finante sugereaza conducerii BNR sa reduca dobanda cheie, „valorificand momentul bun al lunii ianuarie”. Explicatiile sunt simple: ajustarea exceptionala (fie ea fortata) a deficitului de cont curent --probabil la in jur de 5% din PIB in 2009, ceea ce a redus din vulnerabilitatea externa, rezerve valutare considerabile, la care se vor adauga si cele doua transe de la FMI+ bani de la CE, cele doua transe de la FMI ar avea rol de veritabil fond de descurajare a unor atacuri speculative, semnalul pozitiv pentru economie dat de reducerea dobanzii cheie, care ar obliga bancile sa fie mai receptive la nevoia de scadere a dobanzilor efective” .

Anul 2010 va fi extrem de complicat, mai spune Daianu. "Daca vom fi ajutati de revenirea economiilor mari din UE, daca vom reusi sa combinam consolidarea bugetara cu o absorbtie masiv crescuta de fonduri europene (care sa permita cheltuieli bugetare totale peste cele din 2009 concomitent cu un deficit al bugetului inferior celui din 2009) ; daca bancile comerciale vor diminua dobanzile la lei si vor da drumul la creditare perspectivele economiei romensti se vor ameliora considerabil", conchide fostul ministru de Finante.