2009 a adus aproape zilnic cate o infractiune cu carduri bancare. Banca te despagubeste, dar nu in orice conditii

de Dragos Comache     HotNews.ro
Marţi, 29 decembrie 2009, 11:53 Economie | Finanţe & Bănci


Dragos Bogdan a strans cu greu 10.000 de euro ca avans pentru o casa. I-a pus pe un card, la una din bancile de top. Acum circa o luna, s-a trezit brusc fara niciun ban. Cardul fusese golit undeva in SUA. Dragos Bogdan nu are pasaport, nu s-a despartit de card si nu a dat nimanui datele sale de cont.

In aceeasi seara, el a depus plangere la Politie, iar a doua zi a incercat sa depuna o cerere de refuz la plata pentru tranzactiile facute ilegal. Surpriza insa. Banca nu i-a eliberat acest formular deoarece avea nevoie si de desfasuratorul tranzactiilor. Asa a inceput calvarul drumurilor interminabile intre Politie si banca.  
 
"In ziua urmatoare ne-au dat un formular de refuz pe care l-am completat si l-am dus si la politie. Politia a spus ca nu e ceea ce trebuie. Ne-au cerut sa mergem la banca si sa ne dea un alt desfasurator al tranzactiilor", arata Dragos Bogdan.

Oricat a incercat el sa i se spuna in ce stadiu e banca in incercarea de a-i recupera banii, raspunsul era invariabil. "Banca face toate demersurile". Pana la urma a fost primit de un reprezentant al departamentului antifrauda, care i-a comunicat ca "banca face toate demersurile, au fost initiate refuzuri la plata catre comercianti, asteapta chitantele pentru confruntare cu semnatura mea, banca nu are asigurare pentru cazuri de acest gen, banca nu monitorizeaza actiunile facute de pe cardul de debit".
 
"Desi am cerut in mod expres sa ne spuna modalitatile prin care sa dovedim ca este o frauda, nu au fost interesati nici o secunda de acest aspect (nu au vrut sa vada cardurile - la insistentele noastre s-au uitat la ele, nu ne-au intrebat nici o clipa daca am instrainat cardurile, daca am tinut PIN-urile scrise pe hartie langa card, daca le-am pierdut, daca le-am ratacit etc.)", mai arata acesta.
 
In Romania, frauda este de patru euro la 100.000 euro tranzactionati cu carduri Visa, in vreme ce in Europa, frauda este de 58 euro la aceeasi suma tranzactionata.
 
 
Visa

Dragos Bogdan precizeaza ca pe chitantele din SUA, sosite intre timp la banca, la semnatura apare numele Rafael Noriega. Din fericire, dupa ce HotNews a luat legatura cu reprezentantii BNR, punandu-i in legatura cu pagubitul, in doar cateva ore banca i-a urcat banii inapoi pe card, urmand sa si-i recupereze de la cei vinovati. 

Anul 2009 a adus "externalizarea" fraudelor cu cardul

Acesta este doar una din cele peste 320 de infractiuni inregistrate in primele zece luni ale anului. Aproximativ una pe zi. Fraudele cu carduri au inregistrat o crestere in ultima perioada, pe fondul majorarii numarului de carduri si al numarului de tranzactii, spun reprezentantii bancilor si ai Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR). Specialistii arata insa ca se observa o reducere a numarului de fraude realizate in tara, infractorii preferand sa utilizeze cardurile clonate in strainatate si in tranzactii pe internet.
 
In primele zece luni ale anului, 166 de persoane au fost trimise in judecata pentru infractiuni cu carduri bancare, arata datele IGPR.  
 
IGPR precizeaza insa ca nu se poate realiza o analiza comparativa 2008/2009, deoarece de la inceputul acestui an s-a incercat armonizarea evidentelor Politiei cu Parchetul astfel incat, in prezent, statisticile cuprind doar acele dosare in care a fost emis rechizitoriul si a fost sesizata instanta de judecata. De asemenea, institutia nu detine statistici din care sa rezulte valoarea prejudiciului.  
 
Bancherii spun ca in general vina apartine clientilor. Gabriela Nistor, director executiv retail banking Banca Transilvania, este de parere ca accentuarea operatiunilor frauduloase a avut loc, ca urmare a contrafacerii cardurilor sau a utilizarii lor neautorizate - adica fara acordul clientului - fie pe Internet, fie pentru tranzactii electronice care nu necesita autorizarea in timp real a platii. "Astfel de probleme pot sa apara si ca urmare a neglijentei sau incorectei pastrari a elementelor de securitate ale cardului de catre client, cum ar fi codul PIN, numarul cardului, CVV2 (Card Security Code) sau data expirarii", a mai spus oficialul Bancii Transilvania. 
 
De asemenea, reprezentantii bancilor spun ca se constata o reducere semnificativa a tentativelor de frauda clasica in spatiul national si o crestere a fraudei in tarile care nu au aderat la tehnologia EMV (cu cip) precum si la tranzactiile pe internet. "Acest lucru se datoreaza in principal faptului ca in Romania peste 98% din bancomate si 77% din POS-uri au fost deja convertite la tehnologia EMV", a declarat Adrian Apolzan, directorul departamentului carduri de la ING Bank. 
 
Numarul tot mai mare de persoane care utilizeaza Internetul si sisteme informatice a dus si la cresterea numarului celor care s-au implicat in activitati frauduloase. Totodata, o parte dintre retelele criminale organizate, transnationale, care in trecut isi desfasurau activitatea in alte domenii, se ocupa in prezent de savarsirea de infractiuni cu carti de credit si prin internet, sumele de bani obtinute fiind uneori mult mai mari decat cele obtinute anterior din activitati precum traficul de autoturisme furate, traficul de fiinte umane si chiar traficul de droguri, mai spun politistii. 
 
Reorientarea gruparilor criminale catre infractiuni cu carti de credit si prin internet s-a datorat, potrivit IGPR, obtinerii unor castiguri mai mari intr-un timp relativ scurt, caracterului transfrontalier al infractiunilor care face ca instrumentarea acestor cazuri de catre autoritatile unui stat sa fie mult mai dificila, dar si faptului ca identitatea persoanei responsabile de savarsirea unei astfel de fapte nu poate fi aflata foarte usor. 
 
Extinderea sistemului de plati securizat va mai taia din numarul fraudelor
 
Pe masura extinderii sistemului de plati securizat (atat la nivel de card cat si la nivel de terminal) ponderea fraudelor cu utilizarea cardurilor contrafacute se va reduce considerabil, considera reprezentantii sistemului bancar.
 
Daca in urma investigatiilor se dovedeste ca detinatorul cardului a respectat clauzele privind securitatea cardului si a PIN-ului, banca despagubeste clientul. In cazul in care sunt efectuate tranzactiile frauduloase cu verificarea codului PIN, pierderile sunt responsabilitatea titularului cardului
 
 
reprezentanti Raiffeisen Bank

Cipul, spre deosebire de banda magnetica, confera securitate in ceea ce priveste posibilitatea de copiere, compromitere. Un sistem de plati securizat se va realiza atunci cand toate cardurile vor avea cip si toate terminalele ( ATM si POS-uri) vor putea sa citeasca informatiile din cip, renuntandu-se astfel la banda magnetica, arata specialistii Raiffeisen Bank. In prezent marea majoritate a cardurilor cu cip au si banda magnetica pentru a putea fi utilizate si la terminalele care nu au inca implementata aceasta tehnologie si la care tranzactiile se deruleaza prin citirea benzii magnetice. 
 
"Un card cu cip poate fi compromis doar prin copierea informatiilor din banda magnetica, iar clona (un plastic cu banda magnetica, fara cip) poate fi utilizata in derularea unor tranzactii frauduloase la terminalele capabile sa citeasca doar informatiile din banda magnetica a cardului. In acest caz pierderile financiare sunt suportate de bancile acceptatoare. Daca aceeasi clona este utilizata la terminale care au implementata tehnologia cip, tranzactia va fi rejectata de terminal sau nu va fi aprobata de banca emitenta, nefiind acceptata derularea tranzactiei prin banda magnetica atat timp cat si cardul (cel original) si terminalul dispun de tehnologia cip", au declarat specialistii Raiffeisen. 
 
Cu toate ca fraudele cu carduri au crescut in ultima perioada, un raport al Visa din luna ianuarie arata ca frauda inregistrata cu cardurile Visa in Romania este de 14 ori mai mica decat media inregistrata in Europa. In Romania, frauda este de patru euro la 100.000 euro tranzactionati cu carduri Visa, in vreme ce in Europa, frauda este de 58 euro la aceeasi suma tranzactionata.
 
Ce trebuie sa faca cei care sunt victima unei fraude
 
In cazul in care o persoana constata ca cardul sau a fost folosit de persoane neautorizate, aceasta trebuie sa sesizeze atat Politia, cat si banca emitenta, care vor demara anchete proprii, fiind necesar insa ca documentele emise de banca sa fie furnizate Politiei, iar dovada depunerii unei reclamatii la Politie de catre titularul cardului sa fie transmisa catre banca. 
 
Se recomanda ca banca sa fie prima sesizata, atat pentru ca reclamantul sa poata depune la Politie extrasul de cont, cat si pentru a nu fi depasit termenul precizat de institutia financiara pentru contestarea unei tranzactii. Unele institutii financiare solicita insa pagubitului sa sesizeze intai Politia, pentru a putea depune la banca dovada depunerii unei reclamatii la Politie. 
 
Reprezentantii IGPR atrag atentia ca aceste reclamatii trebuie depuse cat mai repede, deoarece cercetarile pot fi ingreunate din cauza trecerii timpului. 
 
Sesizarile privind tranzactiile frauduloase din conturile bancare asociate unor carduri trebuie adresate, in principiu, Serviciilor de Combatere a Criminalitatii Informatice din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate. 
 
Operatiunile frauduloase pot fi detectate si de catre banci, prin intermediul unor aplicatii de monitorizare a tranzactiilor. In cazul depistarii unor tranzactii suspecte, bancile ii contacteaza pe clientii respectivi si le blocheaza cardul, prevenind astfel aparitia altor tranzactii frauduloase.  
 
Concomitent, banca solicita clientilor sa adreseze Politiei o plangere, pentru a putea incepe cercetarile legate de identificarea infractorilor.   
 
"Daca in urma investigatiilor declansate de banca se dovedeste ca detinatorul cardului a respectat clauzele contractuale privind securitatea cardului si a PIN-ului, banca despagubeste clientul pentru pierderile inregistrate din operatiunile frauduloase. In cazul in care, in urma pierderii sau furtului cardului sunt efectuate tranzactiile frauduloase cu verificarea codului PIN, pierderile rezultate sunt responsabilitatea titularului cardului care a actionat cu neglijenta asupra securitatii cardului si a PIN-ului", arata reprezentantii Raiffeisen Bank.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8857 vizualizari

 • -1 (1 vot)    
  pff (Marţi, 29 decembrie 2009, 12:34)

  Cristi [anonim]

  tehnologia EMV a fost deja crackuita si pot fi copiate si aceste carduri foarte usor. un grup de studenti de la cambridge au reusit asta si au facut si cateva cumparaturi cu carduri EMV clonate. nu va scade absolut deloc rata infractiunilor de acest gen ba din contra va creste. asa ca sa ne mai slabeasca bancile cu minciuni de acest gen.
  • +1 (1 vot)    
   clone, clone (Marţi, 29 decembrie 2009, 12:45)

   Yo [anonim] i-a raspuns lui Cristi

   cum adik un grup de studenti de la Cambridge? ai si un link ceva? eu auzisem de un grup de martieni de la Politehnica.
   • +1 (3 voturi)    
    Google is your friend (Marţi, 29 decembrie 2009, 13:24)

    catalin h [utilizator] i-a raspuns lui Yo

    http://www.cl.cam.ac.uk/~mkb23/interceptor/
   • +1 (3 voturi)    
    unul din link-urile cerute (Marţi, 29 decembrie 2009, 13:33)

    pff [anonim] i-a raspuns lui Yo

    http://news.zdnet.co.uk/security/0,1000000189,39285787,00.htm
   • +1 (1 vot)    
    Link cu cercetarea de la cambridge (Marţi, 29 decembrie 2009, 13:52)

    GreenBreeze [utilizator] i-a raspuns lui Yo

    Eu am fost la o prezentare cu cateva luni in urma unde discutasera de posibilitati de fraudare a cartilor cu cip.

    Asta e link-ul cercetarii: http://www.cl.cam.ac.uk/research/security/banking/relay/

    Pentru toata lista de proiecte pe securitate bancara, fa clic aici: http://www.cl.cam.ac.uk/research/security/banking/
  • 0 (0 voturi)    
   Unde ai vazut chipuri clonate? (Marţi, 29 decembrie 2009, 14:46)

   a_claudiu [utilizator] i-a raspuns lui Cristi

   Sumarul link-urilor:
   1. Este posibil ca un terminal rau poate sa-ti arate ca ai de platit 10 Euro si platesti 1000 (eventual in alta parte).
   - Genul asta de frauda nu o poti face mai mult de o data, doua ori caci politia va veni la locul unde este terminalul modificat (in exemplul lor restaurantul).
   2. Este posibil ca un terminal sa memoreze pin-ul si numarul cardul-ui ceea ce duce la o clonare a BENZII MAGNETICE
   - daca terminalele care accepta benzi magnetice dispar, dispare si posibilitatea fraudarii.

   Cipurile NU au fost clonate.
   Asa ca nu stiu de unde ai venit tu cu concluzia ca rata infractiunilor nu va scade ci dimpotriva va creste.
  • +1 (1 vot)    
   atata timp cat va exista banda (Marţi, 29 decembrie 2009, 16:07)

   Mihai D. [anonim] i-a raspuns lui Cristi

   Atata timp cat va exista banda magnetica pe un card, acesta va fi nesigur. Chiar si daca EMV ar fi o tehnologie sigura, e mai usor sa clonezi banda. Iar banda va trai o vesnicie, pentru ca americanii nu vor carduri cu chip. De ce? 1.E mai ieftin. 2.Mai nou compara semnaturile real-time (poate ati observat ca in America nu prea se mai semneaza chitanta de hartie). E adevarat ca banca nu va autoriza tranzactia daca atat terminalul cat si cardul au chip dar s-a folosit banda - insa asta teoretic, mai ales in Romania. De multe ori a trebuit sa recomand vanzatorului sa nu foloseasca banda - dupa ce mi-a fost aprobata tranzactia. In afara de banda, codul CVC pentru tranzactii pe Internet este o gluma proasta, pentru ca e ca si cum ai scrie PIN-ul pe card (acum CVC e doar o relicva de pe vremea cand tranzactiile mici nu se autorizau real time si era posibil sa fie folosite serii de card generate aleator). Din acest motiv, nu tranzactionez pe Internet decat fie cu magazine foarte mari (gen Amazon sau PayPal) decat fie daca sunt absolut convins ca datele cardului nu sunt stocate, chiar si criptat (cu alte cuvinte comerciantul foloseste un Payment gateway, gen GeCAD). In plus, pentru Internet folosesc un card pe care il alimentez doar cu sume mici. Altfel, articolol este foarte bun - doar ca nu intra in toate detaliile.
   • 0 (0 voturi)    
    PayPal (Marţi, 29 decembrie 2009, 17:26)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui Mihai D.

    mie mi s-au furat 56 Euro chiar in timpul unei tranzactii prin PayPal; am reclamat (era actualul RDS in cauza) si, pana la urma, mi-au cerut sa platesc si suma furata, desi era evident ca nu am cheltuit-o eu! cica MasterCard nu vrea sa investigheze faruda, iar ei n-au ce face, etc; mai bine fara tranzactii pe net.
   • 0 (0 voturi)    
    Informatii... (Miercuri, 30 decembrie 2009, 11:12)

    MLZ [anonim] i-a raspuns lui Mihai D.

    ... ca vad ca te pricepi. Da-mi si mie un link te rog unde sa citesc si eu diverse informatii explicate ca pentru prosti:

    - cum functioneaza exact tranzactiile cu cardul (codul X de pe banda/cip se verifica in terminal/banca/baza de date ONU :o) apoi se trimite confirmarea unde, etc. )

    - de ce e diferenta la fraudare intre cardurile de DEBIT si cele de CREDIT

    - pentru ce carduri poti sa-ti faci vreo asigurare pentru astfel de cazuri neplacute

    - ce tehnologii sunt disponibile si ce hibe au fiecare (cum le-au "spart" baietii si cum ai putea sa te aperi cat mai bine).

    ... genul asta de informatii, chiar daca trebuie sa citesc mult :o) Face banii timpul "pierdut cu cititul".

    Multumesc frumos.
 • +1 (1 vot)    
  in corespondenta via email cu banca, puneti BNR-ul (Marţi, 29 decembrie 2009, 12:40)

  Ovidiu [anonim]

  in CC, si de asemenea, faceti sesizare la BNR in paralel cu sesizarea politiei ...

  practic trebuie mers in doua directii..

  1. sesizare la politie si la banca pentru frauda;
  2. sesizare la bnr si anpc pentru misconduct impotriva bancii;

  bnr-ul nu se autosesizeaza dupa postari pe forumuri dar odata sesizati oficial se implica..

  nu am trecut prin asta, dar am un amic care dupa o luna de discutii fara rezultat cu banca implicata, a facut sesizare la bnr si dupa o saptamana banca l-a sunat, si-a cerut scuze de intarziere si l-a anuntat ca are toti banii in cont..

  Bafta !
 • -1 (1 vot)    
  n-am incredere in banci, (Marţi, 29 decembrie 2009, 12:54)

  asdf [anonim]

  de aia imi tin banii acasa si nu la banca.
  • 0 (0 voturi)    
   ce-i in mana nu-i minciuna (Marţi, 29 decembrie 2009, 15:14)

   tudor [anonim] i-a raspuns lui asdf

   si eu :) sincer mi se pare o tampenie ca dupa ce muncesc ca bou pt banul meu sa-l las la mana unei banci! iar dobanda este infima chiar si daca ai o suma mare de bani!
 • +2 (2 voturi)    
  cum i'a pus pe card ?! (Marţi, 29 decembrie 2009, 12:59)

  cucuvaia [anonim]

  adica intr'un cont curent la o banca ?
  pai daca sunt niste bani care vrei sa'i pastrezi, dece nu intr'un cont de economii, fara card, sau intr'un cont la termen, cu dobanda. macar mai face banul niscai pui...
  in cont curent, cu acces pe atm/bankomat, pui o suma mica, necesara pentru cheltuieli curente.
 • -4 (4 voturi)    
  Iti meriti soarta fraiere! (Marţi, 29 decembrie 2009, 13:03)

  Vali. [anonim]

  mai Dragos Bogdan , prostu' lu tata, care naiba te-a pus sa tii banii astia pe card ?!? la suma asta tu ai auzit de termenul '' investitii '' ?!?!? ... sau macar de termenul '' depozite bancare '' ?!?!?! ..... sa fiu al naibii daca nu iti meriti soarta!
  • +1 (1 vot)    
   Ai auzit de analfabetism functional? (Marţi, 29 decembrie 2009, 13:43)

   AlinN [anonim] i-a raspuns lui Vali.

   Nu se discuta daca este mai bine sa-ti tii banii in card in FNI sau in actiuni. Ideea era ca omul avea niste bani pe card, care apoi au disparut.
  • +3 (3 voturi)    
   Clar ca omul a facut o imprudenta... (Marţi, 29 decembrie 2009, 14:04)

   lucius [anonim] i-a raspuns lui Vali.

   ... dar asta nu-ti da dreptul sa-l jignesti. Mai dureaza pana se civilizeaza romanul...
  • +1 (1 vot)    
   Vali fraier esti tu! (Marţi, 29 decembrie 2009, 17:11)

   claude [anonim] i-a raspuns lui Vali.

   exista multe banci care iti ofera dobanzii de depozite la conturi curente cu acces direct pt card.
   e asa de usor sa jignesti, mai ales cand nu stii despre ce vorbesti.
   • 0 (0 voturi)    
    Draga Claude (Miercuri, 30 decembrie 2009, 9:46)

    Vali. [anonim] i-a raspuns lui claude

    Nu sunt fraier....ponderand rata de castig cu rata de risc rezulta ca resspectivul e fraier ...intamplator lucrez in domeniul financiar si cunosc produsele bancare de pe piata romaneasca mai bine decat oricine de aici! Cand determini rata de profit corelezi rata de risc cu rata de castig ! Si cardurile sunt produsele cu cea mai mare rata de risc dintre produsele de baza , "clasice" ale unei banci . OK? Iar in legatura cu bunul meu simt asta nu are legatura cu prostia crasa a acestui domn in cauza .. :)) ... deci tot fraier ramane :D!
    • 0 (0 voturi)    
     ???? (Luni, 11 ianuarie 2010, 15:52)

     dragos bogdan [anonim] i-a raspuns lui Vali.

     Intamplator nu lucrez in domeniu finaciar si nu sunt un asa mare specialist ca tine ... asa ca prefer sa tin banii pe card.
     Risc este daca tin banii la ciorap sau saltea, in banca sunt legat printr-un contract cu niste clauze pe care eu le-am respectat.
     Ca am gresit tinand aceasta suma, evident .. si acum am rezolvat problema din punctul asta de vedere.
     Deranjant la un "specialist" ca tine este limbajul "prostu` lu tata", "prostia crasa a acestui domn" .... poate si asta este un motiv pentru care noi, amaratii nu apelam la "specialisti" ca tine !!!
 • +2 (2 voturi)    
  care e banca in cauza? (Marţi, 29 decembrie 2009, 13:18)

  razvan [anonim]

  dar care este oare banca asta care face figuri? nu se pot da nume? ca poate am si eu banii acolo, sa ii scot, la naiba :))
 • -1 (1 vot)    
  solutia: cipul în mâna!?! (Marţi, 29 decembrie 2009, 13:46)

  Gigi [anonim]

  Astia scot incet-incet banii lichizi din circulatie, ca vezi dom'le, e mai civilizat (sic!) si comporta mai putine riscuri sa primesti salariul in cont si sa platesti cu cardul, si pe urma...
  vai, ce surpriza! sunt multe fraude cu cardurile... mai sa fie, cine-ar fi crezut?!

  Dar baietii "prevazatori" au deja solutia în sertare: sa ne bagam cipuri in mâna dreapta sau în frunte, ca alea nu-s falsifiabile...
  • 0 (0 voturi)    
   paranoia (Marţi, 29 decembrie 2009, 20:57)

   TheBorg [utilizator] i-a raspuns lui Gigi

   eu nu vreau sub nicio forma in mana dreapta. vreau in mana stanga sau in picior cipul.
 • +2 (6 voturi)    
  ce treaba are politia? (Marţi, 29 decembrie 2009, 14:26)

  Radu [anonim]

  Nu inteleg de ce in Romania lucrurile ramin complicate. Ce treaba are politia cu acest gen de probleme?
  In orice tara civilizata din lumea asta cazurile de frauda bancara se rezolva exclusiv cu banca, nici o parte terta nu intervie intre banca si clientul ei. In definitv banca are dovada fraudei (detaliile tranzactiei, tara, locul, magazinul etc.) si nu politia.
  Dar de ce sa facem simplu pentru cetatean daca se poate complicat ? Deviza Romaniei...
  • -1 (3 voturi)    
   ce treaba are banca? (Marţi, 29 decembrie 2009, 15:54)

   Me [anonim] i-a raspuns lui Radu

   Cuvantul "criminalitate" iti spune ceva? Chiar daca e informatica, ce treaba are banca cu criminalitatea? E furt, de la banca iti recuperezi prejudiciul, dar nu crezi ca faptasii ar trebui si prinsi/pedepsiti? Cine sa faca asta, banca? Se ocupa banca de penal?
   • +4 (4 voturi)    
    tu nu intelegi romaneste? (Marţi, 29 decembrie 2009, 16:41)

    Aramis [utilizator] i-a raspuns lui Me

    In toate tarile civilizate banca se ocupa de tot, e de ajuns o reclamatie scrisa a celui care client fiind a fost lezat si banca se ocupa de tot, rambursare imediata catre client si recuperarea pagubei de la cei care sunt vinovati.
    Politia nu apare deloc pe fir pentru client, intelegi? Ti se pare absurd? Nu e, e doar adevarul din lumea civilizata, atit. Gaca tie iti place sistemul romanesc sa fii sanatos cu el cu tot, e si ramine anormal.
   • +1 (1 vot)    
    Da Me, banca trebuie sa se ocupe de penal (Marţi, 29 decembrie 2009, 17:25)

    jhjhkh [anonim] i-a raspuns lui Me

    Pentru ca banca a fost tepuita. Nu clientul care a avut incredere in cardurile emise de banca si a depus banii in cont. Asa este in orice tara civilizata. Si la noi este la fel, dar prostimea nu stie, iar bancile o incearca. Daca tine, tine. Daca nu, intervine Hotdog si culege laurii.
    • 0 (0 voturi)    
     Corect ! (Joi, 31 decembrie 2009, 11:22)

     Alex One [anonim] i-a raspuns lui jhjhkh

     Banca trebuie sa sesizeze politia pentru ca paguba e la ea.Potrivit unui studiu aparut recent doar 78% dintre romani isi tin banii in banci, Chiar daca leafa o primesc pe card scot imediat toti banii.Oare s-au intrebat bancile de ce procedeaza romanii in acest mod ?Nu cred ca este vorba neaparat de o incultura financiar bancare ci mai degraba de neincrederea in sistemul bancar romanesc.Daca bancile ar reusi sa atraga banii de la saltea ori ciorap ar putea rula sume mult mai mari,creditele ar fi mai ieftine si profitul superior, conform pricipiului de la multi cate putin nu de la putini mult.
  • 0 (0 voturi)    
   ca sa fiu rautacios... (Marţi, 29 decembrie 2009, 22:50)

   neintelesul [anonim] i-a raspuns lui Radu

   ca am lucrat in "fortele de ordine". aia nus tiu cum se porneste un calculator, da sa mai urmareasca o pista "electronica".
 • -1 (1 vot)    
  fara speranta... (Marţi, 29 decembrie 2009, 14:34)

  neintelesul [anonim]

  eu va contrazic pe toti. "electronica' nu e ceva pe care sa te bazazi in materie de securitate. astea sunt doar mofturi de secol XXI. eu zic ca tot ce e chip, soft s.a.m.d. e facut pentru a fi spart. mai devreme sau mai tarziu se va gasi o minte sclipitoare sa le sparga pe toate. sunt facute de creierul omului, si cum nu toti suntem la fel de inteligenti... degeaba platim imformaticieni cu zeci de milioane de euro, ca cei cu adevarat pasionati tot acasa stau non-stop pe calc, ca pe aia nu ii gaseste NASA decat dc vreunu le sparge baza de data, si atunci il racoleaza... etc tot asa. unde mai pui ca electronicul e facut ca sa compensezi masa montara (banii electronici>bani lichizi) asta o stie toata lumea.
  deci: heloo, world, the new order! stop complaining & learn the rules so that u can make it to the end(your end of life) safe & sound! kiss u all!
  • +1 (1 vot)    
   Parere de necunoscator (Marţi, 29 decembrie 2009, 15:43)

   a_claudiu [utilizator] i-a raspuns lui neintelesul

   Exista metode de criptare care nu pot fi "sparte", singura problema e ca sunt mai mult sau mai putin nepractice.

   Scopul criptarii nu este sa faci ceva de nepatruns, ci sa faci ca spargerea cifrului o operatie indeajuns de indelungata, timp in care tu ai schimbat deja cifrul iar cifrul vechi devine nefolositor.

   Mitul cu racolarii "hackerilor" din nou. O organizatie care tine la securitatea sa nu va angaja pe cineva care are antecedente de hacker. Asa cum nu angajezi gestionar pe cineva care a furat (eventual si recidivist).
   Sa nu crezi ca NASA va angaja pe asa zisul hacker roman care a folosit scripturi de pe net pentru a "sparge" site-ul de web cu informatii publice pentru a-si face camera de chat.

   Daca te vei uita la problemele de securitate aparute vei observa ca 99% din cazuri sunt erori umane nu tehnologice.
   • 0 (0 voturi)    
    explicatia... (Marţi, 29 decembrie 2009, 22:42)

    neintelesul [anonim] i-a raspuns lui a_claudiu

    explicatia erorilor umane? uite am eu una: angajarile se fac pe cunostinte teoretice in marea lor majoritate. nu e dispus cinev sa aloce timp; e pretios, costa bani. si plecand de la premisa asta cu teoreticizarea, am o intrebare: metoda "indusa" - invatata in facultate- e mai buna decat metoda "dedusa" - invatata din experienta? raspunsul meu ar fi: dedusa caci asa a evoluat omenirea!
    concuzie: nimic nu e infailibil. pericole la orice pas. acum depinde cat ne bazam noi e solutiile "magnatilor", sa nu devenim "creduli orbi".
   • 0 (0 voturi)    
    angajarea... (Marţi, 29 decembrie 2009, 22:46)

    neintelesul [anonim] i-a raspuns lui a_claudiu

    si cu chestia cu angajarea la nasa... crezi ca vor trece baietii peste chestia asta spunand: e o intamplare? eu nu cred. cine vrea putere tre sa evolueze, sa ia orice informatie care duce spre cunoastere mai profunda... setea de informatie e prea mare ca ala sa putrezeasca in puscarie! america racoleaza pana si teroristi ca sa invete punerea in teatru de operatiuni, ce mai un amarat de haker de la care mai iau un "linux" moca.
    concluzie: nu mai tu crezi ca e deajuns cat stii, ei nu!
   • 0 (0 voturi)    
    perfetiune nu exista (Marţi, 29 decembrie 2009, 22:58)

    neintelesul [anonim] i-a raspuns lui a_claudiu

    asta si spuneam. nu e nimeni destul de "liber" sa fie protejat asa. nu e nici practic si nici indicat. cand o sa ii spui omului ca si-a pierdut cardul si cu el si contul si banii o sa faca infarct. deci nu criptarea aia pe zeci de biti e solutia. eu incercam doar sa demonstrez lumii "plangacioase" de pe aici "relativitatea lu einstein". asa ca sa nu isi mai faca griji degeaba. e totul "bine intentionat".
  • +1 (1 vot)    
   totul poate fi spart (Marţi, 29 decembrie 2009, 16:39)

   Gabi [anonim] i-a raspuns lui neintelesul

   Si software si hardware poate fi spart (usi, lacate, furat bani din sertar, etc.).

   Ideea nu e sa opresti furtul definitiv, ci sa-l previi atit incit sa devina, in medie, destul de mic.

   La 58 / 100.000 euro furati, nu-i problema ca pentru banii accesibili cu cardu (<5000 euro, daca am mai mult pun in cont separat) sa dau 0.06 eurocenti pe luna ca asigurare (asta teoretic ar trebui sa faca banca).
   • 0 (0 voturi)    
    deacord.. (Marţi, 29 decembrie 2009, 22:53)

    neintelesul [anonim] i-a raspuns lui Gabi

    sa nu intelegi ca nu sunt de acord cu tine. eu doar incercam sa explic la unii naivi care plang pentru o cauza "pierduta". care nu vor sa inteleaga si dau buzna in ghisee ca asa vad pe la televizor. atat. iti multumesc pentru comentariu! un an nou fericit!
 • +2 (2 voturi)    
  Evitati Bancpost (Marţi, 29 decembrie 2009, 16:09)

  Petru [anonim]

  Experimentez o situatie similara cu Bancpost. In luna August 2009 au fost efectuate in mod fraudulos cu cardul meu tranzatii online in valoare totala de peste 6000 RON. Eram plecat din tara si am observat abia dupa cateva saptamani (sa nu mentionez ca extrasul online e in mod regulat in urma). Am sesizat banca si politia, cum era de asteptat reactie zero. Dupa cateva saptamani am primit o scrisoare de la o companie canadiana autorizata pt plati online care ma informa ca serverele lor au fost sparte si datele mele (pe care le aveau pt o plata online in urma cu cateva luni) fusesera compromise. In ciuda acestor elemente Bancpost refuza sa despagubeasca pe motiv ca asteapta o rezolutie a Politiei (care in Romania e f posibil sa nu vina niciodata). Am sesizat BNR si ANPC dar pana in momentul de fata absolut nimic nu se misca. BNR a raspuns dar si-a declinat competenta, ANPC e probabil in campanie electorala + concediu fara plata + vacanta de Craciun + Pasti + etc.
  • 0 (0 voturi)    
   Bancpost (Joi, 31 decembrie 2009, 11:46)

   Patzitul [anonim] i-a raspuns lui Petru

   Trebuie evitat din toate punctele de vedere.Deseori bancomatul de la sediul filialei nu functioneza( probabil lipsa lichiditati) iar daca intri si ii intrebi spun "ca nu e treaba lor" ci a tehnicului ! Dar daca totusi vrei sa scoti banii te servesc imediat dar cu un comision mai mare. Asta e politica lor. Ca sa nu mai spun ca tot timpul e aglomeratie inauntru si nu-ti asigura nicio confidentialitate. Numele, suma depusa, etc. sunt publice !Cand le-am reprosat chestia asta au spus ca deh, astea sunt conditiile in care fuctioneaza. Adica, nu-ti convine, valea ca ne plictisesti ! Ceea ce am si facut, definitiv !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by