Guvernul a decis in sedinta de marti majorarea accizelor la tutun pentru tutun de la 1 ianuarie. Astfel, este prevazuta o acciza specifica de 48,5 euro si o acciza ad valorem de 22%. "Noua structura a fost discutata cu mediul de afaceri, cu producatorii de tigarete. Prevede o acciza specifica de 48,5 euro si o acciza ad valorem de 22%, ducand la o acciza totala de 74 euro pe mia de tigarete", a declarat secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gratiela Iordache, dupa sedinta de Guvern.

Potrivit acesteia, majorarea accizelor este facuta in conformitate cu calendarul stabilit cu Uniunea Europeana in momentul aderarii. In ceea ce priveste pretul la care va ajunge un pachet de tigari, Gratiela Iordache a dat exemplul unei marci de tigarete care va costa 9,9 lei.

La 1 aprilie 2009, acciza a fost stabilita la 57 euro/1.000 tigarete, majorandu-se pe 1 septembrie la 64 euro/mia tigarete. Prin Tratatul de aderare Romania s-a angajat sa ajunga la un nivel al accizei la tutun de 74 euro/1.000 tigarete de la 1 iulie 2010.