- Topul celor mai ieftine credite in lei
Sa presupunem ca dorim accesarea unui credit in valoare de 200.000 de lei pe o perioada de 25 de ani.
Cele mai ieftine credite pentru locuinte le ofera Banca Transilvania - creditul imobiliar si creditul ipotecar avand o DAE de 12.8% respectiv 12.89%, suma totala ce trebuie returnata fiind de 627.031, respectiv 630.087 lei.
In 10 octombrie, DAE la creditul ipotecar era de 11.79%, iar suma totala de returnat era de “doar” 586.620 lei, cu 43.467 de lei (6.9%) mai mica decat in acest moment.
Creditul Rezidential de la BCR, aflat pe locul doi in octombrie s-a scumpit si el, astfel ca acum se situeaza doar pe locul trei in top. DAE la acest tip de credit este de 14.27% (13.28% in octombrie), iar suma totala ce trebuie returnata ajunge la 680.431 de lei (650.633 in octombrie).
Spre deosebire de BT si BCR, in ultimele doua luni, CEC a ieftinit “Creditul Imobiliar” de la o DAE de 13.4% in octombrie la 13.1% acum, in timp ce suma totala ce trebuie returnata a scazut de la 649.945 la 638.860. Creditul imobiliar si creditul ipotecar de la CEC se situeaza astfel pe locul doi in top, urcand de pe trei la inceputul lui octombrie.
Citeste continuarea si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.
Scopul bancilor a fost mereu de a face bani, ca orice alta afecere, insa initial "pareau" ceva mai accesibile si mai orientate catre client. In ziua de astazi, cel putin in Romania, mi se pare ca sunt excesiv de insetate dupa bani. De fapt de-asta s-a si ajuns la slabirea sistemului bancar. Credite neperformante, expuneri imense, de ce? Fiindca au preferat sa dea credite bazandu-se pe profitabilitate decat efectuand o analiza calitativa corecta.
Solutia, din punctul meu de vedere, este o ieftinire masiva a creditelor (nu cred ca la un credit de 200.000 ar trebui returnati mai mult de 250.000 - oricum este un profit excelent) si o analiza in detaliu a portofoliului de clienti - creditele nu sunt pentru toata lumea. Altfel, iata unde s-a ajuns: credite foarte scumpe pentru toti (inclusiv pentru cei care pot rambursa) ca sa fie mitigat riscul de default al celor care NU vor putea rambursa. Halal strategie!
2) calculul e facut cu DAE pentru RON!!!
Asa de bine ne-au "dresat" bancile incât aproape ca le plângem de mila, saracii de ei.
Va spun ca sunt patit si chiar nu am ce face (Apropos pentru cei care imi vor spune ca trebuia sa citesc contractul, l-am citit doar ca se pare ca trebuisa sa mai dau vreo 300 RON la un avocat sa-i pot intelege si ambiguitatile: pt ca sunt si eu om si inteleg ce imi convine :) )
Ar trebui sa gasim o modalitate sa ne anuntam unii pe altii in legatura cu practicile acestea ca sa inteleaga si ei ca nu pot sa-si bata joc de noi la nesfarsit.