Dupa o evolutie sinuoasa in 2009, moneda nationala va intra in 2010 pe un trend de usoara depreciere fata de inceputul anului, dar si comparativ cu evolutiile din zilele precedente.

Este posibil ca aceasta tendinta de depreciere sa continue in urmatoarele sedinte, BNR putand profita de apetitul relativ ridicat din pietele financiare pentru a-si consolida rezervele valutare.

Raport banca comerciala

Tendinta actuala a cursul de schimb al leului ar putea ajuta BNR sa profite de apetitul relativ ridicat din pietele financiare pentru a-si consolida rezervele valutare, spun dealerii din piata.

"Leul a inchis ieri sedinta la 4,2395/EUR, pierzand mai mult de 200 de puncte in pofida faptului ca monedele din regiune s-au apreciat pe parcursul sesiunii. Este posibil ca aceasta tendinta de depreciere sa continue in urmatoarele sedinte si, avand in vedere ca sedinta de astazi este ultima din acest an este posibil ca volumele inregistrate sa fie reduse.

  • Valoarea minima a cursului in 2009- 4.02 lei/euro (22.01.2009)
  • Valoarea maxima a cursului - 4.31 lei/euro (22.01.2009)

Sursa: BNR

In lipsa unor evenimente importante se poate ca leul sa continue sa urmeze o tendinta depreciere. Si piata monetara a fost calma, ratele de dobanda ramanand relativ neschimbate pe fondul unei activitati reduse", au mai spus dealerii citati.

Leul a inceput anul 2009 la o valoare de 4,029 fata de euro, iar "recordul" a fost atins in 22 ianuarie, cand euro a coborat la 4,3127 lei. "Varfuri" au mai fost inregistrate in 16 februarie 2009 (cursul atingea 4,3119 lei/euro) si in 29.10.2009 (curs de 4,3079 lei/euro).

2009 a insemnat si o volatilitate ridicata a monedei nationale, a carei amplitudine a variat de la 4.02 lei/euro (in data de 15 ianuarie), la 4,31 (22 ianuarie), acest nivel al volatilitatii indicand o economie inca supusa socurilor.

BNR a sprijinit in acest an leul, din ratiuni de stabilitate financiara. Potrivit consilierului Guvernatorului, Lucian Croitoru, lipsa unui acord cu FMI ar fi dus leul catre un curs de 6 lei. Acest nivel ar fi insemnat un dezastru atat pentru companii, cat si pentru populatia care are contractate credite la banci.

Dealerii din piata spun ca, in lipsa unui sprijin al BNR pentru leu, cursul s-ar duce in 5 lei pentru un euro, nivel de asemenea periculos pentru populatie si firme deopotriva.

Potrivit unor surse bancare, BNR va pastra acest curs al leului si la inceputul anului viitor, cand presiunile de depreciere a monedei nationale ar putea fi insemnate.

Voi la ce curs v-ati bugetat afacerile in 2010? Care este cursul maxim pe care il puteti suporta?