Leul in 2009: volatil si anemic, dar sustinut de Banca Centrala
Tendinta actuala a cursul de schimb al leului ar putea ajuta BNR sa profite de apetitul relativ ridicat din pietele financiare pentru a-si consolida rezervele valutare, spun dealerii din piata.
"Leul a inchis ieri sedinta la 4,2395/EUR, pierzand mai mult de 200 de puncte in pofida faptului ca monedele din regiune s-au apreciat pe parcursul sesiunii. Este posibil ca aceasta tendinta de depreciere sa continue in urmatoarele sedinte si, avand in vedere ca sedinta de astazi este ultima din acest an este posibil ca volumele inregistrate sa fie reduse.
In lipsa unor evenimente importante se poate ca leul sa continue sa urmeze o tendinta depreciere. Si piata monetara a fost calma, ratele de dobanda ramanand relativ neschimbate pe fondul unei activitati reduse", au mai spus dealerii citati.
Leul a inceput anul 2009 la o valoare de 4,029 fata de euro, iar "recordul" a fost atins in 22 ianuarie, cand euro a coborat la 4,3127 lei. "Varfuri" au mai fost inregistrate in 16 februarie 2009 (cursul atingea 4,3119 lei/euro) si in 29.10.2009 (curs de 4,3079 lei/euro).
2009 a insemnat si o volatilitate ridicata a monedei nationale, a carei amplitudine a variat de la 4.02 lei/euro (in data de 15 ianuarie), la 4,31 (22 ianuarie), acest nivel al volatilitatii indicand o economie inca supusa socurilor.
BNR a sprijinit in acest an leul, din ratiuni de stabilitate financiara. Potrivit consilierului Guvernatorului, Lucian Croitoru, lipsa unui acord cu FMI ar fi dus leul catre un curs de 6 lei. Acest nivel ar fi insemnat un dezastru atat pentru companii, cat si pentru populatia care are contractate credite la banci.
Dealerii din piata spun ca, in lipsa unui sprijin al BNR pentru leu, cursul s-ar duce in 5 lei pentru un euro, nivel de asemenea periculos pentru populatie si firme deopotriva.
Potrivit unor surse bancare, BNR va pastra acest curs al leului si la inceputul anului viitor, cand presiunile de depreciere a monedei nationale ar putea fi insemnate.
Voi la ce curs v-ati bugetat afacerile in 2010? Care este cursul maxim pe care il puteti suporta?

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
LA MULTI ANI! si un leu cat mai fioros.
Comentam mult, fara rost.
Sa nu uitam ca am importat masini de multe miliarde de euro iar la multe din ele se plateste inca dobanda mare.
Ar fi interesanta o statistica credite de consum in EUR vs imobiliare...
Poate nu am inteles eu bine. Poate a zis ca nu se cresc salariile, deci nominal salariile vor scadea cu rata inflatiei. Doamne ajuta sa nu fi inteles eu bine !
Romania are o datorie publica mica, interna + externa 28 miliarde euro, si venituri la buget de 34 miliarde. In medie in Europa se intra in incapacitate de plata la o datorie de 4 ori mai mare ca veniturile.
Daca e bine sa ne imprumutam, asta ne-o spune dobanda la creditele in lei. Daca statul nu mai obtine lei de pe piata trebuie sa se opreasca. Taie cheltuielile. Le taie proactiv.
Un stat, ca sa fie credibil, nu se mai imprumuta in valuta. Asa a facut Mexic cand a iesit din default in 1984.