Reluarea cresterii economice cu pana la 1,6 % in 2010 (daca riscurile nu se materializeaza) o piata a constructiilor in stagnare, estomparea programului Prima Casa si mai putine falimente fata de 2009- acestea sunt in linii mari prognozele economistului sef al ING Bank, Nicolaie Chidesciuc. Departamentul Economic al HotNews va publica in zilele urmatoare opiniile economistilor sefi, ai presedintilor de banci, legate de ce ne asteapta in 2010. Din raspunsurile primite pana acum, bancherii privesc optimisti anul care tocmai a inceput. Majoritatea spun ca 2010 va fi mai bun decat 2009, cu cateva conditii, cea mai importanta fiind reforma administratiei de stat.

Economia Romaniei se va redresa in 2010?

Nicolaie Chidesciuc: Noi avem estimata o crestere de +1,6% pentru anul 2010 inca din septembrie. Din pacate, riscurile raman semnificative si ele sunt legate in cea mai mare masura de factori interni.

Cum ar fi...

Nicolaie Chidesciuc: Cum ar fi evolutiile la nivelul politicii, cele de politica fiscala, de agricultura; din perspectiva externa. Nu neglijam posibilitatea unei noi caderi a economiei globale, care ar atrage dupa ea si economia Romaniei, mai ales acum cand situatia de aici este mai fragila decat in 2007-2008.

Ce se va intampla pe piata imobiliara?

Nicolaie Chidesciuc: Activitatea de constructii probabil ca nu-si va reveni nici in 2010 dupa caderea puternica din acest an.

De ce sa nu-si revina?

Nicolaie Chidesciuc: Cererea solvabila a scazut foarte mult si, cel putin pentru 2010, perspectivele sunt nefavorabile avand in vedere reformele ce trebuie implementate in sectorul public si fragilitatea revenirii asteptate pentru sectorul privat. In consecinta, activitatea pe piata imobiliara va ramane probabil redusa si nu cred ca vom vedea o revenire semnificativa a preturilor.

Niciun impact pozitiv?

Nicolaie Chidesciuc: Singurul impact pozitiv care va continua este cel din partea primei case, insa, treptat, si acesta se va estompa. Oricum, dinamica inregistrata in ultimii ani pe piata imobiliara probabil ca nu o vom mai revedea niciodata.

Exista posibilitatea sa vedem un val de falimente in 2010?

Nicolaie Chidesciuc: Nu cred. Situatia macroeconomica da semne de imbunatatire si toate solutiile sunt la indemana noastra.