Economistul sef al ING: Vedem o crestere economica de 1,6% in acest an si scaderea numarului de falimente
Economia Romaniei se va redresa in 2010?
Nicolaie Chidesciuc: Noi avem estimata o crestere de +1,6% pentru anul 2010 inca din septembrie. Din pacate, riscurile raman semnificative si ele sunt legate in cea mai mare masura de factori interni.
Cum ar fi...
Nicolaie Chidesciuc: Cum ar fi evolutiile la nivelul politicii, cele de politica fiscala, de agricultura; din perspectiva externa. Nu neglijam posibilitatea unei noi caderi a economiei globale, care ar atrage dupa ea si economia Romaniei, mai ales acum cand situatia de aici este mai fragila decat in 2007-2008.
Ce se va intampla pe piata imobiliara?
Nicolaie Chidesciuc: Activitatea de constructii probabil ca nu-si va reveni nici in 2010 dupa caderea puternica din acest an.
De ce sa nu-si revina?
Nicolaie Chidesciuc: Cererea solvabila a scazut foarte mult si, cel putin pentru 2010, perspectivele sunt nefavorabile avand in vedere reformele ce trebuie implementate in sectorul public si fragilitatea revenirii asteptate pentru sectorul privat. In consecinta, activitatea pe piata imobiliara va ramane probabil redusa si nu cred ca vom vedea o revenire semnificativa a preturilor.
Niciun impact pozitiv?
Nicolaie Chidesciuc: Singurul impact pozitiv care va continua este cel din partea primei case, insa, treptat, si acesta se va estompa. Oricum, dinamica inregistrata in ultimii ani pe piata imobiliara probabil ca nu o vom mai revedea niciodata.
Exista posibilitatea sa vedem un val de falimente in 2010?
Nicolaie Chidesciuc: Nu cred. Situatia macroeconomica da semne de imbunatatire si toate solutiile sunt la indemana noastra.

Guvernul ia în calcul „un statut special” pentru restaurante: Dacă își vor vaccina tot personalul să nu mai fie legați de rata de incidență
Din primăvară până-n toamnă, pandemia a dus la creșterea de 4 ori a românilor descurajați în a-și găsi un job
Trei scenarii pe termen scurt ale mediului de afaceri. De ce nu vor scădea prețurile la imobiliare și la cât ar putea ajunge euro
VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
Sigur ca numarul de falimente va scadea, asta e din seria panseurilor lui Gaga. Las placerea de a intelege de ce e asa (in nici un caz din cauza revenirii economice cum lasa sa se intelega "intzeleptul" de la ING...).
Acum toata lumea spera si unii cred ca vom avea o mica crestere in 2010 , revirimentul a inceput din trim 4 / 2009 , cel puitin in mediul bancar se vede , a inceput sa creasca creditarea cel putin a imm , seamana putin cu creditarea din perioada 2004 - 2005 ca tentinta .
Oricum volumele de creditare a firmelor din 2008 nu se vor mai intalni prea curand ( 4-5 ani )
In ceea ce priveste falimentele in 2009 cam 60 - 70% au fost firme care s-au inchis urmare lipsei de activitate , pentru evitarea forfetarului .
Nu trebuie multa carte ca sa vezi adevarul din unele semnale .