Leul s-a intarit usor in prima sedinta de tranzacţionare din acest an, tranzactionandu-se la 4,22 lei/euro, influenţat de optimismul regional. „Avand in vedere evolutia indicilor bursieri asiatici din prima sedinta a acestui an cat si perspectiva privind dinamica burselor europene apetitul pentru risc pare favorabil activelor cu risc relativ ridicat cum este leul. Prognoza noastra privind indicatorul de incredere din sectorul prelucrator din Marea Britanie este de asemenea favorabila aprecierii monedei nationale”, spun dealerii din piata.

Potrivit acestora, azi ies din piata 9,5 miliarde de lei, datorita unei operatiuni repo ce ajunge la scadenta. „Acest eveniment ar putea pune ceva presiune asupra ratelor de dobanda pe termen scurt. In urmatoarele sedinte pare posibil ca aceste rate de dobanda se vor tranzactiona pe o traiectorie de descendenta pe fondul factorilor ciclici ai perioadei de observare ce se poate sa fi fost amplificati de factori sezonieri specifici finalului anului”, mai spun dealerii citati.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat în ultima şedinţă a anului o referinţă de 4,2282 lei/euro, încheind anul 2009 cu o creştere de 6,1% faţă de ultima şedinţă a anului precedent, când euro a fost cotat la 3,9852 lei. Pentru dolarul american, în ultima şedinţă din acest an, BNR a anunţat o rată de schimb de 2,9467 lei/dolar. Dobânzile practicate luni dimineaţă de băncile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o zi se situau la 8,5 - 9,5%.