Moneda nationala a continuat sa se aprecieze in debutul sedintei interbancare de marti, incurajata de tendinta pozitiva din regiune, astfel ca paritatea a coborat pentru scurt timp sub nivelul de 4,2 lei/euro. „Principalul eveniment de astazi este decizia de politica monetara a CA BNR. Credem ca atat rata de dobanda de politica monetara cat si ratele rezervelor obligatorii vor fi mentinute datorita perspectivelor ingrijoratoare ale inflatiei”, spun dealerii din piata.

Potrivit acestora, probabilitatea atingerii tintei de inflatie de anul trecut pare foarte redusa in timp ce indicele preturilor de consum va resimti anul acesta impactul cresterii accizelor.

Mai mult, adauga acestia, anumite preturi administrate ar putea creste in acest an dupa pauza inregistrata in anul electoral 2009 si nu este exclus ca preturile anumitor produse alimentare sa creasca avand in vedere ca anul precedent s-a dovedit un an agricol bun.

„Mentinerea ratei de dobanda de politica monetara la 8% nu ar trebui sa aibe un impact asupra pietelor financiare in care se tranzactioneaza moneda nationala avand in vedere ca aceasta este asteptata de majoritatea analistilor. Impactul unei decizii de reducere a ratei de dobanda de politica monetara ar putea fi limitat in cazul in care transmisia deciziilor de politica monetara va continua sa se realizeze in mod ineficient”, mai spun dealerii citati.

Piata monetara a fost relativ neschimbata in sedinta de luni. Randamentele implicite ale swap-urilor valutare pe termen scurt s-au tranzactionat la 9%. Ratele de dobanda la o luna s-au situat usor peste 10% in timp ce ratele la 3 luni s-au tranzactionat usor sub acest nivel. „In urmatoarele sedinte pare posibil ca aceste rate de dobanda pe termen scurt sa intre pe o traiectorie descendenta pe fondul factorilor ciclici ai perioadei de observare, amplificati de factori sezonieri specifici finalului anului”, conchid dealerii citati.