Oficialii BNR: Am redus dobanda cheie pentru a aduce inflatia in grafic si a asigura relansarea durabila a economiei

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 5 ianuarie 2010, 12:42 Economie | Finanţe & Bănci


Banca Nationala a Romaniei
Foto: Agerpres
Consiliul de Administratie (CA) al Bancii Nationale a Romaniei a redus in prima sedinta de politica monetara din 2010, dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 7,5%, mentinand nivelul rezervelor minime obligatorii la lei si valuta. Argumentele BNR sunt "stagnarea temporara a procesului de dezinflatie, concomitent cu o relativa ameliorare a perceptiei investitorilor straini asupra economiei romanesti in perspectiva detensionarii mediului politic intern", se arata in comunicatul Bancii Centrale.
„BNR a apreciat normalizarea situatiei politice care a permis coborarea dobanzii cheie si are o mai buna perspectiva asupra tensiunilor inflationiste. Este posibil sa vedem o inflatie de sub 4 % in acest an", a declarat pentru HotNews Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank.

El a mai spus teoretic, reducerea dobanzii cheie ar urma sa se vada si in nivelul dobanzilor practicate de banci la depozite si credite, dar acest lucru depinde de cum vor evolua dobanzile din piata interbancara.
Pe aceasta piata, imediat dupa anuntul BNR privind reducerea dobanzii cheie, dobanda practicata pe termen de o luna a disparut pentru cateva secunde, cotatia ei in momentul revenirii coborand de la 10 la 9 %, spun dealerii.
 
-reducerea dobanzii cheie ar putea ieftini creditele, cel mai devreme din vara
 - dobanzile pe piata interbancara au coborat usor imediat dupa anuntul BNR
 - teoretic, reducerea dobanzii-cheie accentueaza presiunile de depreciere a unei monede
 
 
Efectele deciziei BNR

„Practic, totul depinde de ceea ce se va intampla pe interbancar. Daca la o dobanda a BNR de 8 %,  in piata interbancara dobanda era de circa 10 %, acum dobanda la o luna este undeva in jurul a 9%. Vom vedea pana la sfarsitul zilei ce se va intampla”, a mai spus dealerul citat pentru HotNews.
Si alti bancheri se declara usor surprinsi de gestul BNR, vazand in reducerea dobanzii cheie tot un sentiment politic imbunatatit.

„BNR are o perspectiva mai optimista asupra inflatiei si a situatiei politice. Probabil ca acestea au fost motivele care i-au facut sa coboare cu 0,5 % nivelul dobanzii cheie. Noi suntem mai rezervati atata vreme cat inca Bugetul nu a trecut prin Parlament iar anul agricol 2010 cu greu ar putea fi mai bun decat 2009, care a fost unul excelent. Gestul BNR este asadar o apreciere la adresa evolutiilor de pe scena politica, in primul rand”, a declarat si Vlad Muscalu, economist in cadrul Financial Markets Department al ING Bank.
 
- creditul acordat sectorului privat e in scadere
-exista premise favorabile consolidarii dezinflatiei
- politica monetare trebuie sa ramana prudenta
- respectarea conditiilor acordului de finantare externa este esentiala
- Scumpirea tutunului a urcat cu 1,8 puncte procentuale inflatia in 2009 -nevoile de finantare a deficitului bugetar din 2009 a mentinut diferente mari intre dobanzile interbancare si rata dobanzii BNR
 
 
Esenta comunicatului BNR

De regula, transmiterea pe canalul creditului a reducerii dobanzii de politica monetara a BNR dureaza cateva luni de zile, primele efecte urmand sa se vada pe piata imprumuturilor interbancare. Daca acestea scad, se va putea vorbi de o reducere a dobanzilor la creditele nou acordate de banci, ca si a remunerarii depozitelor bancare noi.
Comunicatul detaliat al BNR  va fi facut public in circa doua ore.

"BNR va continua sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat sa asigure mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare", se mai arata in comunicatul BNR.

Urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 3 februarie 2010, cand va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflatiei
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6477 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  nedumerire (Marţi, 5 ianuarie 2010, 12:50)

  anonim [anonim]

  Deci reducerea e de e 0,50 sau 0,25 ?!? (In titlu scrie 0,25)
 • +3 (3 voturi)    
  corectati titlul (Marţi, 5 ianuarie 2010, 12:51)

  dan [anonim]

  reducerea e de 0.5
 • +3 (7 voturi)    
  reducere- "soc" (Marţi, 5 ianuarie 2010, 12:55)

  alex [anonim]

  Prin toate ziarele apar titluri legate de reducerea "soc" a ratei dobanzii. Nu e deloc de soc, tocmai ca previziunile specialistilor (care vedeau pastrarea dobanzii sau in cel mai bun caz reducerea cu 0.25%) erau de soc. Economia are nevoie de bani.

  Bravo BNR! Anul 2010 incepe sub auspicii bune din punct de vedere al politicii monetare. Pana in vara speram sa ajunga dobanda la 6-6.25% pentru ca firmele sa se poata imprumuta numai in lei.

  Ingrijoratoare este pozitia M Finante, care vede in inflatie o metoda de gestionare a dezechilibrelor din economie.
  • +4 (4 voturi)    
   nu e deloc o decizie soc (Marţi, 5 ianuarie 2010, 13:49)

   pavel [anonim] i-a raspuns lui alex

   Parca in ultima vreme leul a intrat pe o tendinta de apreciere(datorita investitorilor din afara). Automat, BNR trebuie sa reduca atractivitatea lui fata de speculatorii externi, si decizia logica si fireasca este sa reduca dobanda.
 • +5 (7 voturi)    
  Pacat... (Marţi, 5 ianuarie 2010, 13:06)

  Geoorge [anonim]

  Ca doar BNR face ceea ce trebuie in tara asta: parerea mea este ca o economie nu poate fi resuscitata numai cu masuri de politica monetara. Oricum, apar primele mesaje de "normalizare", daca ele ar fi urmate si de scaderea marjelor nesimitite ale bancilor, atunci intr-adevar vom putea spera la o creditare la costuri aproape normale a economiei
  • +1 (1 vot)    
   marjele bancilor (Marţi, 5 ianuarie 2010, 13:28)

   alex [anonim] i-a raspuns lui Geoorge

   Marjele bancilor sunt in functie de risc. Riscul de tara, riscul de client samd. Cata vreme Romania e o tara "riscanta" (lucru la care toti contribuim intr-un fel sau altul) marjele nu vor scadea semnificativ.

   Lucrul pe care il pot face bancile ca sa arate putina maturitate e sa fie mai transparente in modul de a calcula aceste marje. Ceea ce nu se intampla acum. Aici si statul (sau BNR) ar trebui sa aiba ceva de spus, prin reglementare.
 • +1 (1 vot)    
  intrebare (Marţi, 5 ianuarie 2010, 13:19)

  eu-gen [anonim]

  Ajutati-ma si pe mine cu o informatie. Dobanda de politica monetara este acelasi lucru cu dobanda de referinta? Incerc sa inteleg daca aceasta decizie ar trebuie sa modifice cu ceva dobanda practicata de bancile comerciale la creditele deja contractate. Multumesc.
  • +1 (1 vot)    
   da (Marţi, 5 ianuarie 2010, 13:51)

   dan [anonim] i-a raspuns lui eu-gen

   Da, este aceeasi dobanda, practic dobanda de referinta este unul din instrumentele de politica monetara ale bnr.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu.. (Marţi, 5 ianuarie 2010, 13:54)

   Eu [anonim] i-a raspuns lui eu-gen

   ..dob de referinta e cea de pe interbancar, adica costul bancii pt atragerea de resurse, dob de referinta care e putin peste dob de politica monetara.
  • +2 (2 voturi)    
   dobanzi (Marţi, 5 ianuarie 2010, 14:02)

   alex [anonim] i-a raspuns lui eu-gen

   Dobanda de politica monetara nu e acelasi lucru cu dobanda de referinta. Definitiile sunt urmatoarele (mai tehnice):

   Rata dobânzii de politică monetară este actualmente rata la care BNR efectuează operaţiuni repo derulate prin licitaţie pe termen de o săptămână şi la o rată fixă de dobândă.

   Rata dobânzii de referinţă se calculează ca medie aritmetică, ponderată cu volumul tranzacţiilor, a ratelor dobânzilor depozitelor atrase, operaţiunilor reverse repo şi operaţiunilor repo din luna anterioară celei pentru care se face anunţul.

   Mai simplu, dobanda de politica monetara e dobanda bancii centrale intr-un anumit moment iar dobanda de referinta este dobanda medie a bancii centrale intr-o perioada de timp (o luna de zile).

   Cea care s-a redus acum este dobanda de politica monetara. Aceasta are o influenta asupra costului la care bancile imprumuta lei de la banca centrala, ceea ce poate reduce costul creditelor deja contractate (atunci cand bancile fac refinantari etc). In mod normal dobanda la creditele in lei ar trebui sa scada acum, insa decizia de azi nu are probabil nici un impact asupra creditelor in valuta.
 • 0 (0 voturi)    
  era de asteptat (Marţi, 5 ianuarie 2010, 13:44)

  Igor [anonim]

  Cititi " Raport Asupra Inflatiei - noiembrie 2009" BNR
  capitolul V - Perspectivele inflatiei

  http://www.bnr.ro/DocumentInformation.aspx?idDocument=7109&idInfoClass=3922

  Se stiau masurile care au fost luate, si o sa vedeti ce masruri se vor luat in 2010
 • +1 (1 vot)    
  masura de reducere este logica. (Marţi, 5 ianuarie 2010, 13:59)

  vaskalino [utilizator]

  BNR si guvernul s-au inteles ca sa reduca inflatia in 2010 la 3% +- 1%. Este o conditie obligatorie a FMI. si asumata de guvern in Scrisoarea de Intentie.
  Nu se poate realiza acest lucru fara luarea unor masuri de scadere a dobanzii monetare. s-a tot scazut cu 0,5% din iulie 2009 si o sa mai scada.
  Problema e daca bancile vor dori sa acorde credite populatiei, ca deh, omul cand va merge la banca va vedea ca dobanda pe care o s-a aiba de achitat la credit o sa fie mai mica, dar daca banca nu-i da credit el ce poate sa faca.... Parlamentul ar trebuie sa clarifice legea bancilor. si omul de rand sa-si poata converti in lei creditul luat in euro
 • -2 (2 voturi)    
  inflatie 4%? (Marţi, 5 ianuarie 2010, 14:33)

  ordessos [anonim]

  carnea se scumpeste cu 40% si infaltia va fi de 4%? cine sa creda asemenea povesti?
  • +2 (2 voturi)    
   e invers (Marţi, 5 ianuarie 2010, 14:48)

   alex [anonim] i-a raspuns lui ordessos

   Carne se scumpeste cu 40%? Cine sa creada asemenea povesti? Hai sa fim seriosi, nu se scumpeste asta e o speculatie a producatorilor si importatorilor.
  • +2 (2 voturi)    
   sa te lamuresc (Marţi, 5 ianuarie 2010, 14:50)

   vaskalino [utilizator] i-a raspuns lui ordessos

   BNR a calculat un indice al inflatiei de 2,6% la sfarsitul anului 2010. Acum este 3,5%. O s avedem cine o sa faca diferenta: calculele BNR sau realitatea. chiar daca se scumpeste carnea cu 40% sau mai stiu eu ce legume, fructe, oua, etc, ele nu contribuie la inflatie intr-o mare masura. Procesul de dezinflatie este compensat de cresterea accizelor la tigari, si culmea, rata anuala a inflatiei combustibililor ajuta la scaderea inflatiei. Daca vrei sa te lamuresc am sa-mi comentez ultimele afirmatii. Cu respect.
    #showComment
 • -1 (1 vot)    
  jurnalisti... ! fiti cinstiti...! (Miercuri, 6 ianuarie 2010, 12:44)

  bm [anonim]

  faceti-va datoria si definiti clar termenul de "inflatie" ca fiind echivalentul sintagmei " delapidarea avutiei private ", sau " furt din avutul privat ", sau "hotie de stat " sau chiar " talharie de stat ". De fapt avem de-a face cu un instrument al statului fanariot ! ca si cum " fonfii toată greco-bulgărimea, flecarii/ gagautii si gusatii/ balbaiti cu gura stramba/ sunt stapanii-acestei natii"
 • -1 (1 vot)    
  "Economistii" lu' peste - Isarescu, Daianu etc. - (Miercuri, 6 ianuarie 2010, 13:29)

  Cetateanul turmentat [anonim]

  sa ia de coarne taurul "fractional reserve banking", daca-s asa tari cum se pretind, nu sa perpetueze hotia prin inflatie.

  Daca nu sa taca si sa plece!
 • 0 (0 voturi)    
  BNR (Miercuri, 6 ianuarie 2010, 14:00)

  mihai [anonim]

  Doar BNR are o politica coerenta....Vladescu iubeste inflatia....Asta inseamna saracie,iar rezolvarea problemelor economice doar pe termen scurt.....Nu cred ca decizia BNR de reducere a inflatiei e doar vorba in vant,fiind astfel in contradictie cu MF.Daca politica de dezinflatie va fi compromisa,adio euro in 2015,adio investitori straini,adio creditare,pregatiti-va sa adaugati zerourile de rigoare la preturi,luati-va adio de la economiile din banci,hotia va fi iarasi la rang de cinste...Nici nu au trecut prea multi ani de la guvernarea Vacaroiu,ne amintim foarte bine ce a insemnat spirala inflationista,iar pe de alta parte nu ne-am obisnuit cu leul greu,calculam tot in milioane....Asadar nu ar fi nimic nou....


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by