Oficialii BNR: Am redus dobanda cheie pentru a aduce inflatia in grafic si a asigura relansarea durabila a economiei
„BNR a apreciat normalizarea situatiei politice care a permis coborarea dobanzii cheie si are o mai buna perspectiva asupra tensiunilor inflationiste. Este posibil sa vedem o inflatie de sub 4 % in acest an", a declarat pentru HotNews Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank.
El a mai spus teoretic, reducerea dobanzii cheie ar urma sa se vada si in nivelul dobanzilor practicate de banci la depozite si credite, dar acest lucru depinde de cum vor evolua dobanzile din piata interbancara.
Pe aceasta piata, imediat dupa anuntul BNR privind reducerea dobanzii cheie, dobanda practicata pe termen de o luna a disparut pentru cateva secunde, cotatia ei in momentul revenirii coborand de la 10 la 9 %, spun dealerii.
„Practic, totul depinde de ceea ce se va intampla pe interbancar. Daca la o dobanda a BNR de 8 %, in piata interbancara dobanda era de circa 10 %, acum dobanda la o luna este undeva in jurul a 9%. Vom vedea pana la sfarsitul zilei ce se va intampla”, a mai spus dealerul citat pentru HotNews.
Si alti bancheri se declara usor surprinsi de gestul BNR, vazand in reducerea dobanzii cheie tot un sentiment politic imbunatatit.
„BNR are o perspectiva mai optimista asupra inflatiei si a situatiei politice. Probabil ca acestea au fost motivele care i-au facut sa coboare cu 0,5 % nivelul dobanzii cheie. Noi suntem mai rezervati atata vreme cat inca Bugetul nu a trecut prin Parlament iar anul agricol 2010 cu greu ar putea fi mai bun decat 2009, care a fost unul excelent. Gestul BNR este asadar o apreciere la adresa evolutiilor de pe scena politica, in primul rand”, a declarat si Vlad Muscalu, economist in cadrul Financial Markets Department al ING Bank.
De regula, transmiterea pe canalul creditului a reducerii dobanzii de politica monetara a BNR dureaza cateva luni de zile, primele efecte urmand sa se vada pe piata imprumuturilor interbancare. Daca acestea scad, se va putea vorbi de o reducere a dobanzilor la creditele nou acordate de banci, ca si a remunerarii depozitelor bancare noi.
Comunicatul detaliat al BNR va fi facut public in circa doua ore.
"BNR va continua sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat sa asigure mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare", se mai arata in comunicatul BNR.
Urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 3 februarie 2010, cand va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflatiei

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
Bravo BNR! Anul 2010 incepe sub auspicii bune din punct de vedere al politicii monetare. Pana in vara speram sa ajunga dobanda la 6-6.25% pentru ca firmele sa se poata imprumuta numai in lei.
Ingrijoratoare este pozitia M Finante, care vede in inflatie o metoda de gestionare a dezechilibrelor din economie.
Lucrul pe care il pot face bancile ca sa arate putina maturitate e sa fie mai transparente in modul de a calcula aceste marje. Ceea ce nu se intampla acum. Aici si statul (sau BNR) ar trebui sa aiba ceva de spus, prin reglementare.
Rata dobânzii de politică monetară este actualmente rata la care BNR efectuează operaţiuni repo derulate prin licitaţie pe termen de o săptămână şi la o rată fixă de dobândă.
Rata dobânzii de referinţă se calculează ca medie aritmetică, ponderată cu volumul tranzacţiilor, a ratelor dobânzilor depozitelor atrase, operaţiunilor reverse repo şi operaţiunilor repo din luna anterioară celei pentru care se face anunţul.
Mai simplu, dobanda de politica monetara e dobanda bancii centrale intr-un anumit moment iar dobanda de referinta este dobanda medie a bancii centrale intr-o perioada de timp (o luna de zile).
Cea care s-a redus acum este dobanda de politica monetara. Aceasta are o influenta asupra costului la care bancile imprumuta lei de la banca centrala, ceea ce poate reduce costul creditelor deja contractate (atunci cand bancile fac refinantari etc). In mod normal dobanda la creditele in lei ar trebui sa scada acum, insa decizia de azi nu are probabil nici un impact asupra creditelor in valuta.
capitolul V - Perspectivele inflatiei
http://www.bnr.ro/DocumentInformation.aspx?idDocument=7109&idInfoClass=3922
Se stiau masurile care au fost luate, si o sa vedeti ce masruri se vor luat in 2010
Nu se poate realiza acest lucru fara luarea unor masuri de scadere a dobanzii monetare. s-a tot scazut cu 0,5% din iulie 2009 si o sa mai scada.
Problema e daca bancile vor dori sa acorde credite populatiei, ca deh, omul cand va merge la banca va vedea ca dobanda pe care o s-a aiba de achitat la credit o sa fie mai mica, dar daca banca nu-i da credit el ce poate sa faca.... Parlamentul ar trebuie sa clarifice legea bancilor. si omul de rand sa-si poata converti in lei creditul luat in euro
Daca nu sa taca si sa plece!