Presedintele Islandei refuza ideea ca statul sa achite 3,8 miliarde de euro deponentilor straini ai bancii Icesave
La presiunile guvernelor britanic, olandez si belgian, Parlamentul Islandei a elaborat o lege prin care deponentii straini care aveau depusi bani la banca de economii Icesave urmau sa fie despagubiti. Britanicii aveau de primit 2,5 miliarde de euro iar olandezii, alte 1,3 miliarde de euro.
Intrucat aceste sume ar fi pus o presiune consistenta pe bugetul Islandei iar taxele ar fi urmat sa creasca, presedintele Grimsson a refuzat sa promulge textul de lege. Din 1944 incoace este a doua oara cand Islanda se confrunta cu exercitarea dreptului de veto al presedintelui.
Seful statului a dat astfel satisfactie celor aproape 80.000 (din cei 322.000 de cetateni cat numara statul) de islandezi care au protestat in scris impotriva legii. Potrivit Constitutiei, ar urma un referendum prin care poporul sa fie consultat, insa Guvernul Islandei a anuntat ca este decis sa isi respecte angajamentele luate in fata omologilor britanici si olandezi.
In conflict s-a implicat si FMI, care a promis Islandei 3,2 miliarde de euro numai sa isi rezolve rapid problema. Oficial, nu a conditionat achitarea sumelor depuse de straini de acordarea imprumutului, insa sugestiile au fost suficient de evidente.
Grimsson a declarat, intr-o conferinta de presa, ca a refuzat promulgarea legii tocmai pentru a declansa referendumul, considerand chestiunea suficient de importanta pentru a necesita consultarea populatiei si implicarea directa a electoratului in procesul decizional.
Ministerul Finantelor din Olanda a anuntat ca va cere cu insistenta autoritatilor islandeze o explicatie imediata pentru decizia presedintelui. "Suntem foarte dezamagiti de decizie. Ne asteptam la o reactie rapida din partea guvernului Islandei privind ceea ce urmeaza sa se intample. Consideram ca Islanda are obligatia de a plati, deci nu este acceptabil pentru noi ca situatia Icesave sa ramana nesolutionata", a declarat pentru Reuters purtatorul de cuvant al ministerului olandez de Finante, Ruud Slotboom.
Citeste mai multe despre cei 322 fmi islanda icesave insistenta fmi cetateni straini decizia bancii banca de economii
Iata, vin baietzii cei buni, gata sa isi dea si haina de pe ei spre binele Islandei, si tradatorul de presedinte nu e de acord. Huooo! jos dictatorul!
Aici se spune ca Presedintele a refuzat sa plateasca de la buget britanici si olandezi (adica persoane fizice si firme/companii) care aveau bani depusi in acea banca dar nu i-au mai putut lua pt ca ar fi dat faliment.
Rog lamuriri
citat cnn:
"The law would compensate Britain and the Netherlands by 2024 for the billions they loaned to Iceland after the collapse of Icesave and other Icelandic banks last year."
In:
Icesave dispute
http://en.wikipedia.org/wiki/Icesave_dispute
Ar fi o premiera (ma insel), in care s-ar zice clar un NU hotarat.
De ce sa plateasca statul islandez acea datorie, care s-a nascut din privat? Pe urma ar fost nevoiti sa mareasca taxe si impozite, pe seama cetatenilor, nu?
Adica sa sufere toata tara pentru incompetenta, lacomia, hotia unor bancheri nesimtiti?
Pentru ca apoi aceiasi bancheri sa primeasca ajutoare, bonusuir, prime si sa o comita din nou?
One word: prison.
3 litere: FNI. fond privat, dar care semnase o conventie (sau cum i-o zice) cu CEC - din partea statului roman, pentru garantarea unor sume depuse de investitori.
si cu toate ca, in aceasta situatie a fost implicat statul, cu acte in regula, nici pana in ziua de azi nu s-a ajuns la despagubirea celor pagubiti.
in islanda vorbim despre o banca privata, care a actionat dupa principiile pietei (sau dupa propriile dorinte), s-a jucat cu banii deponentilor si i-a pierdut. apoi si-au cerut scuze, si cu asta basta???
este doar un mod de a ii fraieri pe oameni. "v-am pierdut banii, ne pare rau..."
daca islanda se va angaja sa despagubeasca pe cei ce au fost afectati de acest faliment, costul va fi suportat de intreaga populatie care nu a avut nici o treaba cu actiunile conducerii bancii, care s-a jucat cu iliarde de euro.
ce vina au pescarii aia din islanda ca niste idioti au luat decizii gresite? nici una. in schimb, se trezesc cu taxe si impozite marite, pentru greseala altora.
daca s-ar intampla in romania asa ceva si a doua zi ti-ar mari taxele nu cred ca ai fi de acord. ai vota si tu impotriva.
iti garantez.