Guvernul din Ungaria intentioneaza sa controleze mult mai strict sistemul bancar incepand din luna februarie, luand in calcul inclusiv nationalizarea unor banci in cazul aparitiei unor riscuri de sistem, scrie Bloomberg, preluand un articol din cotidianul Nepszabadsag.

Noile legi fac parte din eforturile autoritatilor de a intari supravegherea sistemului financiar. Pachetul de legi ar putea ajunge pentru aprobare in parlament pana la sfarsitul lunii ianuarie, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului de Finante, Ferenc Pichler. "Legile nu sunt necesare din cauza unei anumite probleme din sectorul financiar. Ele reprezinta mai mult masuri preventive", a afirmat el.

Potrivit noilor norme, autoritatile maghiare pot nationaliza partial sau total institutiile de credit ale caror probleme risca sa se propage in sistem. Ungaria a fost primul membru al Uniunii Europene care a cerut ajutor international in fata crizei financiare, FMI acordand statului vecin in octombrie 2008 un imprumut de 25 de miliarde de dolari.

Pana acum nicio banca nu a avut nevoie de ajutor de la stat, dar situatia pare sa se fi complicat incepand din ultima parte a lui 2009.

PIB-ul Ungariei va scadea, in primul semestru din 2010, cu 1-2 la suta, dar apoi va creste cu 1-2 la suta in ultima jumatate a acestui an, ajungand astfel la o crestere zeo, la finele anului, estimeaza analistii.

"Economia Ungariei va reincepe sa creasca de la mijlocul anului viitor, ajutata de reducerea taxelor si redresarea pietelor sale de export, dar criza inca nu se va incheia pana cand somajul nu va incepe sa scada", a explicat premierul Gordon Bajnai.