Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

BNR reduce dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte, la 7,5%

Consiliul de Administratie (CA) al Bancii Nationale a decis, in prima sedinta de politica monetara din 2010, sa reduca dobanda cu 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 7,5%. Totodata, BNR a mentinut ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la 25%. Argumentele BNR sunt "stagnarea temporara a procesului de dezinflatie, concomitent cu o relativa ameliorare a perceptiei investitorilor straini asupra economiei romanesti in perspectiva detensionarii mediului politic intern”. „BNR a apreciat normalizarea situatiei politice care a permis coborarea dobanzii cheie si are o mai buna perspectiva asupra tensiunilor inflationiste. Este posibil sa vedem o inflatie de sub 4% in acest an", a declarat pentru HotNews Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank. Consiliul de Administratie al bancii centrale are programata a doua sedinta de politica monetara din acest an pe 3 februarie, cand va analiza si raportul trimestrial asupra inflatiei.

Ministerul Sanatatii vrea sa introduca taxa pe produsele fast-food

Ministerul Sanatatii vrea sa introduca taxa pe produsele fast-food similara taxei pe viciu. Incepand cu 5 ianuarie, pe site-ul Ministerului Sanatatii va fi in dezbatere publica acest proiect.

Noua taxa va reprezenta un procent din vanzarea produselor fast-food, iar fondurile care vor fi colectate, vor fi utilizate pentru suplimentarea fondurilor necesare derularii programelor de sanatate si a celor de investitii in infrastructura din sistem.

Ministerul Sanatatii a anuntat ca taxa va fi aplicata si producatorilor si distribuitorilor de bauturi carbogazoase, de dulciuri si alte produse considerate fast-food. Taxa pentru producatorii si distribuitorii de produse fast-food este perceputa si in unele tari ale Uniunii Europene, precum Franta, Germania, Marea Britanie.

Vanzarile de automobile noi in Japonia au fost in 2009 la cel mai slab nivel din ultimii 38 de ani

Anul trecut vanzarile de automobile noi in Japonia au scazut cu 9% fata de 2008, situandu-se la cel mai scazut nivel din 1971 incoace, pe fondul crizei financiare care i-a determinat pe multi sa renunte la achizitionarea unei masini. Totusi, in decembrie vanzarile au crescut cu 36%, iar pentru la anul se asteapta prima crestere a vanzarilor din ultimii sase ani.

Astfel, anul trecut s-au vandut 2,9 milioane de automobile in Japonia, scadere de 9% fata de anul precedent. Inceputul de an a fost dezastruos, cu scaderi lunare de peste 50%, insa in ultimele cinci luni piata si-a revenit si pe fondul programului Rabla care incurajeaza proprietarii unor masini mai vechi de 13 ani sa le caseze pentru a-si lua automobile noi, ecologice. Cifrele nu includ segmentul minicar, masini de capacitate cilindrica foarte mica.

Miliardarul rus Oleg Deripaska a revandut Russneft fondatorului grupului

Miliardarul rus Oleg Deripaska a revandut grupul petrolier Russneft fondatorului sau, Mihail Guteriev, pentru 600 milioane dolari, din cauza datoriilor cu care se confrunta. Tranzactia presupune preluarea datoriilor Russneft, ce se ridica la 6 miliarde dolari.

Deripaska, actionar majoritar al producatorului de aluminiu UC Rusal, a cumparat Russneft de la Guteriev in 2007, pentru 3 miliarde dolari, contractand un imprumut de 2,7 miliarde dolari de la banca Sberbank.

Criza creditelor l-a pus pe Deripaska in dificultate, obligandu-l sa renegocieze datoriile acumulate de companiile pe care le controleaza. In 2008 a fost cel mai bogat om de afaceri din Rusia, potrivit clasamentului Forbes.