Impozitul minim are o soarta incerta: "Orice varianta este posibila"
Misiunea functionarilor din Finante pare sa fie una destul de dificila, dat fiind ca se discuta despre posibila modificare a acestui impozit de cateva luni si inca nu a fost luata o decizie. Reprezentantii Ministerului nu au oferit nici macar cateva indicii: "inca nu se stie in ce sens va fi modificat", au spus acestia, si nici care este termenul la care vor intra in vigoare modificarile.
Sorin Blejnar, presedintele ANAF a declarat pentru HotNews.ro cu aproximativ 2 saptamani in urma: "Dupa ce impozitul isi va fi atins scopul, sa il pastram doar in anumite zone, in zonele in care interactiunea cu clientul e maxima. Va trebiui sa ne axam pe cateva tipuri de business, mai exact. [...]
Blejnar a mai spus: " as merge mai departe si as stimula comunitatile locale, facand venit la buget incasarile din impozitul minim [...] Forfetarul va fi stabilit dupa criterii legate de zona geografica... in functie de mai multe criterii. Vreau sa spun ca acest forfetar va fi diferit in cazul unui restaurant din centrul Capitalei fata de un restaurant de la capatul unui sat din Moldova, de pilda".
Ministerul de Finante analizeaza insa de mai bine de 2 luni modificarea acestui impozit. Dragos Doros, Director in cadrul Ministerului, declara la inceputul lunii noiembrie ca "este reevaluat de un comitet constituit de cateva saptamani bune. Ministerul Finantelor conduce acest grup de lucru. Mai avem la masa reprezentantii Ministerului IMM-urilor, Turismului, Comisia Nationala de Prognoza".
"Vrem sa modificam asa incat partile lui bune sa continue si sa incercam sa eliminam anomaliile care au facut atata rau. Din impozitul minim incercam sa concepem un nou impozit forfetar care sa corespunda ratiunilor cu care s-a pornit", a mai declarat Doros.
Premierul Emil Boc a declarat in mai multe randuri ca impozitul "va fi regandit si restrans la domenii unde trebuie combatuta evaziunea fiscala, precum restaurantele si hotelurile".

Scandalurile care au marcat la tot pasul scurtul mandat al lui Vlad Voiculescu
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
he, he, heee !
Problema este ce lumea interlopa plateste taxe de protectie prin aceste cazinouri chiar guvernantilor si politicienilor, asa se explica ca nu le vede nimeni.
Adevarul este ca cei de la conducerea MF sunt niste amatori... Totul se face statistic iar statisticile anului trecut au demonstrat ca sunt gresite ... ba suntem pe plus, ba nu avem nevoie de FMI, ba nu avem criza .....este groasa baieti si greul abia urmeaza se restrange baza de impozitare prin cresterea somajului si scaderea act economice dar sa speram ca o sa creasca consumul de shaorme si de cola.... pt a ne putea reveni economic. Sa traiti bineee!
tks
1. MARITI TVA (22%) - pt a compensa masurile urmatoare:
2. Micsorati cota unica la 10%
3. Nu impozitati salariile sub 1000 RON net
4. Nu impozitati pensiile
5 OPRITI investitiile de la buget cu dedicatie
6. OPRITI prima casa, primul siloz, - aceste programe tin piata imobiliara blocata - nu exista apartament sub 60.000 eur
7. Acordati credite garantate de stat la IMM-uri (20% din cifra de afaceri - termen rambursare 5 ani) - pentru cei care sunt la zi cu darile la stat
8. OPRITI concedierile bugetarilor (daca acestia vor fi someri ii veti asista mult mai scump) - faceti reforma statului dupa ce trece criza
9. Stimulati infiintarea de noi SRL-uri prin scutiri de taxe si impozite (-20% in primul an)
10. Stimulati crearea de noi locuri de munca (prima de la stat 500-1000 eur pentru un loc de munca pastrat 1 an cu contributiile platite la zi de catre firma)
11. Stopati rambursarile de TVA - (80% sunt pe nashpa)
12. Stopati anveloparile blocurilor si programele de dezvoltare a infrastructurii - se scurg sume uriase in buzunarele lui blaga, berceanu, udrea cocos
13. sa traiti bineeee.....
2. Nu. Cota unica e deja mult mai mica decat in UE. E buna asa cum e.
3. Nu. Daca e cota unica, atunci sa fie unica.
4. De acord.
5. DA
6. DA!
7. Nu. Nu e treaba statului sa garanteze IMM-uri.
8. Nu. Sunt prea multi, au salarii mari si taie frunze la caini.
9. Nu. S-ar infiinta milioane de SRL-uri care ar trai fix 1 an.
10. Nu. Ca ce chestie?
11. Nu. Or fi pe nashpa unele, nu stiu cate, dar asta e o parte esentiala a sistemului. Rambursarile de TVA sunt controlate destul de strict, cele pe nashpa se fac cu "pile" foarte inalte. Acolo trebuie umblat.
12. Da si nu. Unele lucrari sunt absolut necesare, altele sunt sifonari de bani.
Romania nu este in criza. Romania a primit un balon nemeritat de oxigen in anii trecuti, care i-a fost si benefic dar si toxic. Starea actuala de fapt reprezinta normalul (plus o usoara stare de sevraj datorata taierii bruste a alimentarii cu substante dopante, a se citi credit). A vorbi despre iesirea Romaniei din criza este un nonsens. Ar trebui sa vorbim despre trezirea la realitate a Romaniei. Cand o sa muncim mai mult dar mai ales mai eficient, atunci o sa o ducem mai bine. Restul e gargara.
E o metoda simpla si eficienta de a reduce evaziunea (care are cote enorme in Romania) si de a elimina firmele neperformante (chiar si firmele private pot fi neperformante).
Daca nu ai profit ori faci evaziune ori traiesti pe datorie. In primul caz statul isi face un bine in cel de-al doilea iti face tie. Iar impozitul nu e chiar atat de mare incat sa nu-l poti suporta daca ai iesit pe pierdere intamplator.