Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a amenintat joi ca va demisiona daca Parlamentul va aproba reducerea cu 10% a contributiilor la asigurarile sociale ale angajatilor si ale angajatorilor. El sustine ca "nu poti fi ministru al Finantelor daca bugetele ministerelor sunt dezechilibrate de legi care nu tin cont de realitatea economica".

Parlamentarii din comisiile de munca au votat miercuri pentru reducerea contributiilor la asigurarile sociale ale angajatilor si ale angajatorilor. Este vorba despre un amendament care prevede stabilirea cotelor de contributie la 21,8% pentru conditii normale de munca, din care 9% datorata de angajati si 12,8% de angajatori.

Votul parlamentarilor vine in conditiile in care proiectul de buget prevedea mentinerea lor la nivelul anului 2009. Potrivit proiectului de buget, contributia de asigurari sociale pentru conditii normale de munca trebuia sa fie de 31,3%, la fel ca anul trecut, din care 10,5% datorata de angajati si 20,8% de angajatori, iar contributia pentru conditii deosebite de munca trebuia sa fie limitata la 36,3%, din care 10,5% pentru angajati si 25,8% pentru angajatori.

Contributiile platite de angajati si angajatori insumeaza, in prezent, 40,05% din salariul brut, desi ar fi trebuit sa scada de la 1 ianuarie 2009 cu doua puncte procentuale, de la 39,5% la 37,5% din salariul brut.