Desi amici in viata privata, seful Curtii de Conturi a Frantei, Philippe Seguin, l-a pus la plata pe seful statului francez, Nicolas Sarkozy, in urma unor verificari ale institutiei de control, date publicitatii vineri dimineata. Astfel, dupa ce a luat la puricat bugetul Presedintiei, Seguin a descoperit ca seful statului a facut cheltuieli private de 14.123 euro din banii publici.

Suma i-a fost "facturata" lui Sarkozy, care a achitat-o pe loc. Seful Curtii de Conturi s-a aratat "alarmat" si de fastul cu care s-a organizat un dineu in octombrie 2009, unde suma cheltuita pentru fiecare invitat a fost de peste 5.300 de euro. Raportul Curtii de Conturi a Frantei critica de asemenea exonerarile "costisitoare" de la plata contributiei pentru securitatea sociala ca si previziunile "nerealiste" privind cheltuielile din domeniul Sanatatii.

Cele mai aspre critici au fost aduse deficitului public, care a depasit 80 la suta din PIB in 2009, Seguin avertizand ca o resorbtie a acestuia pana in 2014 este "prea ambitioasa". Presedintele Curtii de Conturi a mai estimat ca taxele si impozitele ar putea creste in perioada urmatoare, pe fondul unor venituri care nu acopera ritmul de crestere al cheltuielilor Statului.