Ministrul austriac de Finante, Josef Proll, a anuntat luni ca guvernul intentioneaza nationalizarea integrala a bancii centrale austriece, OeNB, potrivit AFP. Scopul acestei masuri este cresterea independentei institutiei fata de sectorul bancar si financiar, pe care trebuie sa il controleze.

Josef Proll, care este si vice-cancelar in guvernul de la Viena, a aratat ca Executivul ar putea plati pana la 50 milioane de euro pentru preluarea participatiei de 30% din capitalul institutiei detinuta de entitati private.

Banca centrala austriaca este detinuta, in mod traditional, de stat si banci si asiguratori privati, insa acest sistem a fost criticat deseori de catre analisti si politicieni datorita conflictului de interese creat. Ponderea detinuta de catre stat a urcat in 2006 de la 50% la 70%, ca parte a planului de salvare a bancii BAWAG.

In prezent, cel mai mare actionar privat al bancii centrale a Austriei este este grupul Raiffeisenzentralbank, a treia mare banca din Austria si Europa Centrala si de Est, care detine 8,7% din capitalul institutiei.