Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Plata CAS se va aplica celor care au doar drepturi de autor, nu si contracte de munca

Plata CAS se va aplica doar celor care au exclusiv venituri din drepturi de autor, si nu celor care au si contracte de munca. Aceasta prevedere ar putea fi aplicata din 2011, declara ministrul Muncii.

Mihai Seitan a precizat ca este un proiect de lege care se va discuta in Guvern in saptamanile urmatoare si va intra in dezbaterea Parlamentului in februarie. Ministrul a explicat ca aceasta masura este necesara pentru ca vizeaza oamenii care nu au dreptul la pensie. Noua lege a pensiilor trebuie sa stabileasca drept principiu de baza, intre altele, obligativitatea participarii la sistemul de pensii a celor care realizeaza venituri profesionale.

Clarificarile vin dupa ce ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat vineri, ca Guvernul discuta ridicarea exceptiei de la plata CAS (contributia de asigurari sociale) pentru sumele provenite din drepturi de autor si conventiile civile.

Primele monede euro “romanesti” ar putea fi produse de anul viitor, la Brasov

Primele monede euro fabricate in Romania ar putea fi produse incepand de anul viitor, la Metrom Brasov, a declarat pentru Hotnews senatorul de Brasov Titus Corlatean. Pentru a se pregati, Metrom va turna din viitorul apropiat monede romanesti (lei), primele teste fiind deja batute si asteptand sa fie “omologate” de BNR.

Senatorul brasovean a mai explicat ca pentru a avea masa monetara in euro pregatita la momentul intrarii in Euroland, turnarea monedei unice trebuie sa inceapa cu 3 ani inainte.

Monedele sunt batute, apoi trimise in conditii de maxima securitate la Banca Centrala Europeana care le verifica, apoi ele sunt finisate si trimise inapoi in tara.

Moody's anticipeaza pentru 2010 o redresare lenta a economiei mondiale

Moody's anticipeaza, pentru 2010, o redresare lenta a economiei mondiale, cu un nivel ridicat al somajului si al deficitelor bugetare, potrivit raportului revizuit al agentiei de evaluare financiara referitor la riscurile macroeconomice globale. Potrivit Moody's, redresarea va fi caracterizata de lipsa de omogenitate a refacerii economice, intre diferite regiuni. Raportul mai identifica cel putin trei riscuri de scadere, cu probabilitati diferite.

Primul este renuntarea, de catre guverne si bancile centrale, la politicile de stimulare, intr-o maniera dezordonata, ceea ce ar duce la majorarea abrupta a dobanzilor sau reasezarea drastica a cotatiei valutelor.

Al doilea ar fi incapacitatea institutiilor financiare de a-si reface capitalul suficient de rapid pentru a face fata problemelor economice si financiare. Al treilea si cel mai putin probabil risc este incetinirea cresterii economice in China.

Rusia: program Rabla cu prima de casare de 1.700 dolari si posibilitatea de a cumpara doar masini fabricate local

Autoritatile ruse vor lansa in prima decada a lunii martie un program Rabla prin care cei care au masini fabricate inainte de anul 2000 le pot casa, primind in schimb o prima de 1.700 dolari. Acesti bani pot fi folositi ca avans pentru cumpararea unei masini noi fabricate in tara. Piata rusa a avut un 2009 dezastruos, vanzarile scazand la jumatate si din cauza ca un program de tip Rabla nu a existat.

Pentru programul care va incepe in 8 martie e disponibil un buget de 340 milioane dolari, echivalentul a 200.000 de masini. Daca toate locurile din program vor fi utilizate, putin peste 10% din rusii care-si vor lua masini noi vor beneficia de prima de casare.Europa a declansat pe scara larga programe Rabla anul trecut, ajutand piete mari sa obtina vanzari record.

La final cateva repere ale zilei:

Astazi are loc sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului privind dezbaterea si adoptarea Proiectului Legii bugetului de stat si a Proiectului Legii Bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2010

si, tot astazi, are loc o intalnire informala intre reprezentantii Ministerului Educatiei si sindicatele din invatamant. Subiectul discutiilor va fi modul in care urmeaza sa fie pusa in aplicare Ordonanta privind reducerea a 15.000 de posturi din invatamantul preuniversitar.