Discutiile privind introducerea unor noi taxe, precum cea pe fast-food sau cea pe avere ar trebui sa dureze cateva luni si nu sa fie purtate pe strada sau pe holurile Parlamentului. Iata ce spune la RFI consilierul premierului Emil Boc, Andreea Paul Vass.

"Din ceea ce am sesizat eu la televiziuni si presa, se discuta despre decizii luate. Or acestea nu sunt decizii luate, sunt propuneri lansate de catre ministere", afirma consilierul.

"Sigur ca mi-ar fi placut sa nu le vad lansate pe coridoarele unui Parlament sau pe strada, ci mi-ar fi placut sa fie lansate intr-un cadru de dezbatere publica, de conciliere intre partenerii afectati in mod diferit de o astfel de masura sau favorizati de aceasta masura", declara Vass.

Ea cere o dezbatere publica serioasa pe tema taxei pe produsele de tip fast-food.

"In opinia mea personala, trebuia sa avem o dezbatere publica, de cel putin cateva luni de zile, in care sa vedem care este opinia producatorilor, care este opinia consumatorilor, care este opinia expertilor de profil si e posibil sa fi ajuns la aceeasi concluzie, ca probabil e nevoie de o taxare a produselor care au componente specifice care dauneaza sanatatii, caci pe termen lung e posibil sa fie avantajoasa o astfel de conduita", spune consilierul.

Andreea Paul Vass propune o dezbatere pe tema taxarii energiei. "O alta discutie care lipseste cu desavarsire in Romania este legata de taxarea energiei. Or in Europa, dezbaterile sunt foarte aprinse, daca trebuie diminuata fiscalitatea in favoarea energiei produse pe baza resurselor regenerabile sau verzi si impozitarea mai ridicata a energiei obtinute pe baza resurselor neregenerabile. Toate aceste aspecte sunt lucruri de neneglijat, care trebuie insa dezbatute inainte de a fi lansate ca decizie", considera consilierul premierului.