Germania a inregistrat o scadere a produsului intern brut de 5% in 2009, marcand cea mai grava recesiune de dupa Al Doilea Razboi Mondial, potrivit datelor provizorii prezentate, miercuri, de biroul german de statistica, Destatis, si citate de AFP.

Cifrele sunt conforme cu previziunile guvernului. In 2008, prima economie europeana a avut o crestere de 1,3% a PIB.

Scaderea economiei a avut loc in mod deosebit in perioada de iarna de la sfarsitul lui 2008 si inceputul lui 2009, a subliniat presedintele biroului de statistica Roderich Egeler, in cadrul unei conferinte de presa. Gravitatea crizei se regaseste in cifre: exporturile, un punct forte traditional al economiei germane au scazut cu 14,7% pe an, investitiile industriale cu 20%, potrivit datelor publicate.

In materie de finante publice, Germania a afisat un deficit de 3,2% din PIB la finalul anului trecut, peste limita fixata prin Pactul european de stabilitate si crestere.

Pentru 2010, ministerul finantelor prevede ca deficitul public va continua sa se adanceasca, la mai mult de 5% din PIB. Guvernul de centru-dreapta a decis sa privilegieze pe termen scurt sustinerea cererii si a cresterii, mai ales prin scaderea impozitelor.