Leul s-a apreciat miercuri pana la 4,1215 lei/euro, un nou record al ultimelor noua luni
Un curs de referinta mai redus decat cel afisat miercuri a fost inregistrat in data de 10 aprilie 2009, când euro era cotat la 4,1189 lei.
Leul a castigat teren si in fata dolarului american, ajungand la 2,8388 lei pentru un dolar, de la 2,8511 lei pentru un dolar, cat era marti.
Francul elvetian a fost cotat miercuri la 2,7884 lei, cu 1,36 bani mai putin decat in sedinta anterioara, iar 100 de yeni japonezi au fost cotati la 3,1076 lei, dupa ce marti cursul BNR era de 3,1080 lei pentru 100 de yeni.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Costul riscului a scazut, stabilitate politica.
Si nu in ultimul rand randamentele ridicate pe care le ofera plasarea banilor in lei.
unii zic ca au venit neste americani si au cumparat titluri de stat si/sau si-au facut conturi in romania din cauza dobanzii ridicate pe care neam de neamul lor n-a vazut-o in america
Sigur...nu ma deranjeaza interventiile BNR-ului deloc, insa ideal ar fi ca aceasta apreciere a leului sa fie sustinuta si de economie.
Peste asta se suprapun speculatiile.
Nu exista alte explicatii decat cele economice pentru evolutia valutelor.
dar cand leul va reveni la 4.3 vor creste facturile pe motivul deprecierii leului... doar suntem in romanica
ceea ce stiu este ca mie imi convine.. am credit in eur, deci schimb cu mai putin, .. asta inseamna ca imi raman mie mai multi bani..
asta imi place :)
nu se mai cer asa abitir bunuri din import, nu se mai refugiaza poporul in euro pt ca a facut-o deja, asa ca...
1. Pina la finele lui decembrie a fost criza politica timp de citeva luni (culminind cu contestarea alegerilor), ceea ce nu mai e cazul acum
2. Acordul cu FMI (care aduce in primul rind incredere in economia romaneasca) era in pericol
3. Perceptia alarmista a presei spunea ca 2009 a fost un an dezastruos ceea ce s-a dovedit nereal (deficitul a fost cel prognozat, inflatia a fost doar cu 0.24% mai mare ca maximul tintei BNR, somajul nu a ajuns la 10% cum ziceau aceiasi analisti ci undeva la 7-8%)
4. revenirea economiilor UE ne va trage si pe noi in sus.
Toate cele de mai sus au schimbat in bine percetia asupra economiei romaniei si au determinat diversi oameni cu bani, sa isi transforme banii in RON si sa-i depuna in depozite in Romania, pentru o dobanda de 6-8% spre deosebire de un depozit in Germania / Franta de 1-3% dobanda.
Si mai e ceva. Cursul de pina-n decembrie 2009 a fost determinat si de plecarile masive de capital strain de pe piata valutara datorate celor 4 motive de mai sus. Deci acu 2-3 luni toti fugeau de Romania, acu se intorc. Oricum, estimarea mea e de 4.1-4.15 ca si curs mediu, cu ceva fluctuatii in functie de evolutiile politice si economice.
Bancile au ajuns sa stea pe o balta de euro. Jocurile pe curs se fac la Londra.
http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/bancile-au-ajuns-sa-stea-pe-o-balta-de-euro-jocurile-pe-curs-se-fac-la-londra-cum-comentati-5319375/
"Nu cred ca actuala intarire a leului este consecinta unor fluxuri comerciale, ci mai degraba financiare. E o consecinta a modificarii sentimentului investitorilor internationali fata de Romania in bine. Nu a fost niciodata o problema a localilor, nu ei au impins cursul. Jocurile se fac la Londra, acum cei de acolo vad ca Romania este pe punctul de a-si repara relatia cu FMI si pariaza pe leu, vanzand euro", spune Mihai Bogza, presedintele executiv al Bancpost, fost viceguvernator al BNR.
"
Dupa citeva luni de inconstienta politica, finalmente s-a ajuns la ceva cit de cit previzibil in ceea ce priveste Romania. Si cei care se speriasera au revenit la sentimente mai bune
s'a depreciat ioroiu, ca nu'i convine paritatea cu dolarul.
ioropa incepe sa iasa din criza si este interesata de cresterea exporturilor, catre principala piata, sua.
au inceput sa lase ioro dupa dolar, iar dolarul joaca in functzie da plata datoriei externe.
americanii n'au niciun interes sa salte dolarul. au nevoie de stimularea exporturilor si sa plateasca datoriile cu dolari usori.
inainte de criza auzeam des de reclamatziile irorpenilor, facute la fed, pentru tzinerea dolarului la un curs scazut. acum e timpul sa'ncepem s'auzim iar. si mai e mult pana departe.