Standard & Poor’s ar putea imbunatati perspectiva ratingului Romaniei dupa votarea bugetului pe anul 2010, ce va debloca imprumutul de la FMI si celelalte institutiii internationale, potrivit Bloomberg.

"Ratingurile Romaniei s-ar putea stabiliza la nivelul actual", a declarat Marko Mrsnik, analist Standard & Poor’s. El a mai precizat ca perspectiva ratingurilor se va imbunatati daca "finantele publice vor fi consolidate si daca accesul sectorului privat la finantare internationala se va imbunatati, iar presiunile asupra sectorului bancar se vor diminua".

Standard & Poor’s si Fitch au coborat, in toamna lui 2008, calificativul Romaniei la nivel speculativ (junk). Moody's este singura din cele trei mari agentii de evaluare financiara care mai acorda Romaniei rating cu recomandare de investitii, respectiv "Baa3".

Astfel, la finalul lui octombrie 2008, Standard & Poor's a scazut cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile pe termen lung si scurt in valuta, de la "BBB-/A-3" la "BB+/B", si pentru creditele in lei pe termen lung, de la "BBB" la "BBB-". Calificativul pentru transfer si convertibilitate a fost coborat la "BBB+", de la "A-".

In schimb, agentia a mentinut ratingul "A-3" pentru imprumuturile in lei pe termen scurt. Ratingurile Romaniei au perspectiva negativa.

In noiembrie 2008, Fitch a coborat calificativele Romaniei pentru credite pe termen lung in valuta, de la "BBB" la "BB+", si pentru credite pe termen lung in lei, de la "BBB+" la "BBB-".