Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Standard & Poor's: Perspectiva de rating a Romaniei s-ar putea imbunatati dupa adoptarea bugetului pe 2010

Standard & Poor's ar putea imbunatati perspectiva ratingului Romaniei dupa votarea bugetului pe anul 2010, lucru ce va debloca imprumutul de la FMI. Standard & Poor's si Fitch au coborat, in toamna lui 2008, calificativul Romaniei la nivel speculativ. Moody's este singura din cele trei mari agentii de evaluare financiara care mai acorda Romaniei rating cu recomandare de investitii.

Standard & Poor's a scazut cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile pe termen lung si scurt in valuta si pentru creditele in lei pe termen lung. Si calificativul pentru transfer si convertibilitate a fost coborat.

In schimb, agentia a mentinut ratingul pentru imprumuturile in lei pe termen scurt. Ratingurile Romaniei au perspectiva negativa.

Piata romaneasca a masinilor noi a scazut cu 59% anul trecut

Anul trecut in Romania s-au inmatriculat circa 116.000 de masini noi, scadere de 59% fata de 2008, in timp ce la masini second-hand scaderea a fost de 29%, spre circa 213.000 de unitati, arata datele Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Ianuarie a fost cea mai buna luna pentru inmatricularile de masini noi, cu aproape 14.000 de unitati, iar in jumatate din luni inmatricularile au fost sub nivelul de 10.000 de unitati. La second-hand a fost un "boom" in martie, cu peste 52.000 de unitati, insa in nciuna din ultimele opt luni nu s-a trecut de 20.000 de masini. Daca in anii dinaintea crizei erau luni in care inmatricularile treceau de 30.000 de unitati, anul trecut nu s-a depasit 13.815, nivel maxim lunar atins in ianuarie. Cea mai slaba luna a fost septembrie, cu doar 6.780 de masini noi inmatriculate, iar decembrie a fost ceva mai bun, cu peste 11.300 unitati.

Economia Germaniei a inregistrat in 2009, cel mai mare declin de dupa Al Doilea Razboi Mondial

Germania a inregistrat o scadere a produsului intern brut de 5% in 2009, marcand cea mai grava recesiune de dupa Al Doilea Razboi Mondial, potrivit datelor provizorii prezentate de biroul german de statistica. In 2008, prima economie europeana a avut o crestere de 1,3% a PIB. Gravitatea crizei se regaseste in cifre: exporturile, un punct forte traditional al economiei germane au scazut cu 14,7% pe an iar investitiile industriale cu 20%, potrivit datelor publicate. In materie de finante publice, Germania a afisat un deficit de 3,2% din PIB la finalul anului trecut, peste limita fixata prin Pactul european de stabilitate si crestere. Pentru 2010, ministerul finantelor prevede ca deficitul public va continua sa se adanceasca, la mai mult de 5% din PIB. Guvernul de centru-dreapta a decis sa privilegieze pe termen scurt sustinerea cererii si a cresterii, mai ales prin scaderea impozitelor.

Japonia acorda 315 milioane euro pentru tronsonul de metrou Piata Victoriei - Aeroportul Otopeni

Guvernul Japoniei a decis sa acorde Romaniei un imprumut de 41,87 miliarde de yeni (315 milioane de euro) pentru realizarea proiectului “Legatura de Acces a retelei de metrou a municipiului Bucuresti cu Aeroportul International Henri Coanda”. Noua linie va face legatura intre Piata Victoriei si Aeroportul Otopeni. Linia de metrou va avea o lungime de aproape 16 kilometri si va costa peste un miliard de euro.

La final cateva repere ale zilei:

  • Astazi are loc sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului privind dezbaterea si adoptarea Proiectului Legii bugetului de stat si a Proiectului Legii Bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2010
  • Tot astazi are loc o conferinta de presa organizata de Dacia Renault Nissan pentru prezentarea bilantului comercial pe 2009