„Impozitele pe 2010 nu vor creste, se vor modifica de exemplu cota de 16% si nivelul TVA de 19%. In legatura cu impozitul minim acesta va suferi modificari odata cu aprobarea codului fiscal care este in procedura de urgenta in Senat. Se au in vedere domeniile unde evaziunea fiscala nu poate fi diminuata prin masuri administrative”, a declarat intr-o intalnire online cu citittorii HotNews de la dezbaterile pe buget de la Palatul Parlamentului, deputatul PD-L Gheorghe Ialomiteanu.

El a mai raspuns unui cititor interesat de fondurile europene ca in buget au fost prevazute si resurse pentru co-finantare pentru atragerea de fonduri europene destinate pentru agricultura, protectia mediului, investitii in infrastructura rutiera si unele investitii de la nivel local in domeniul turismului si a dezvoltarii locale. „Parlamentul va fi obligat in cel mai scurt timp sa numeasca o comisie pentru modificarea Constitutiei asa cum electoratul in marea majoritate a propus”, a mai precizat Ialomiteanu, legat de referendumul cu privire la numarul de parlamentari.

Cat despre reducerea contributiilor la bugetul asigurarilor sociale, nu poate fi vorba de asa ceva, in opinia parlamentarului PD-L. „In momentul de fata Romania nu isi poate permite reducerea contributiilor sociale deoarece exista riscul producerii unui deficit mare la bugetul de asigurari sociale punand in pericol plata pensiilor. Se stie ca din bugetul de stat 7 miliarde de lei se vireaza catre bugetul de asigurari sociale in 2010.

Este posibil in semestrul II sa se produca si o reducere a contributiilor sociale, lucru solicitat de mediul de afaceri”, a raspuns Ialomiteanu unei alte intrebari venite de la un cititor HotNews.

Legat de deductibilitatea TVA-ului pentru combustibil, Ialomiteanu a spus ca este de acord ca aceasta sa fie limitat ala 60% „deoarece aceasta cheltuiala cu combustibilului este o cheltuiala mixta. O parte din cheltuiala este efectuata in scopul desfasurarii activitatii firmei iar cealalta parte in scop personal. In Germania exista un principiu care consta "nimeni nu crede ca masina unei firme este utilizata numai in scopul activitatii firmei". Aceasta modalitate de deducere a TVA-ului este aplicata si in alte tari cum ar fi Franta sau Irlanda”, a explicat Ialomiteanu.

Prezent si el la intalnirea online a HotNews, deputatul PSD Claudiu Manda a criticat politica bugetara a Guvernului. „Pot sa dau foarte multe exemple de masuri anticriza pe care dl Boc le face total pe dos (investitiile publice in 2010 sunt de 4% din PIB, in 2009 erau de 10% din PIB, investitiile publice avand un rol multiplicator in economie)”, a argumentat Manda. El a mai spus ca, probabil, la 1 februarie se va constitui prin decizia Parlamentului Comisia de revizuire a Constitutiei.

„Raportul Comisiei trebuie votat in plen cu 2/3 din voturi, devenind lege. Aceasta lege trebuie ratificata prin referendum. Sigur, Constitutia modificata va cuprinde referiri privind Parlamentul unicameral si probabil numar de parlamentari sub 300”, a spus Manda.

Cititorii HotNews au mai fost interesati sa afle cum se vor imparti banii intre diferitele bugete, raspunsul dat de autoritati fiind ca unul dintre criterii va fi cel legat de standardele de cost. „Repartizarea resurselor financiare pe judete se efectueaza si in 2010 in functie de anumite criterii cum ar fi: numarul de kilometrii in cazul sumelor pentru drumuri, in functie de standar/cost in cazul sumelor destinate protectiei copilului, invatamantului, in functie de suprafata si populatie in cazul sumelor pentru echilibrarea bugetara.

Si in 2010 sumele se vor repartiza pe localitati in baza Legii Finantelor Publice Locale asigurandu-se o repartizare mai corecta diminuand foarte mult decizia politica. La nivelul national sunt o serie de programe nationale prin care se finanteaza o serie de invenstitii de la nivel local: reabilitarea termica a blocurilor, construirea de scoli si sali de sport, investitii in domeniul turismului, infrastructura rutiera si protectia mediului.

Transparenta in utilizarea resurselor se asigura prin legile in vigoare iar Curtea de Conturi avand obligatia sa verifice legalitatea utilizariii acestor resurse”, a explicat Gheorghe Ialomiteanu, reprezentantul PDL. De cealalta parte, parlamentarul PSD Claudiu Manda a exprimat un punct de vedere diferit.

„Bugetul este impartit pe ordonatori de credite, in functie de puterea fiecarui ministru in partid sau in fata lui Traian Basescu, sau de performanta in campania electorala prezidentiala: presedintia, Curtea Constitutionala, Patapievici (ICR), STS, Blaga, Videanu, Berceanu, Udrea, au bugete foarte mari sau mai mari decat in 2009; bugete mult mai mici ca in 2009 au mediul, sanatatea, cultura, educatia.

Ca o curiozitate, o informatie, Guvernul, la sfarsitul anului trecut a preluat prin HG datoria judetului Suceava la o banca din Luxemburg de 2 milioane lei, ceea nu se regasea in bugetul pe 2009”, a mai precizat Manda.

Vezi aici declaratiile deputatilor Gheorghe Ialomitianu (PDL) si Claudiu Manda (PSD+PC), din Comisia de buget.