Moneda nationala s-a depreciat usor joi, cursul de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) urcand cu 0,71 de bani, la 4,1286 lei pentru un euro. Miercuri, un euro a fost cotat de banca centrala la 4,1215 lei, acesta fiind un record al ultimelor noua luni.

"Leul s-a miscat azi in linie cu regiunea, in contextul in care exista in continuare ingrijorari privind succesul proiectului de stabilitate din Grecia. Ingrijorarile privind sustenabilitatea deficitelor cronice din Grecia au dus la aprecierea dolarului fata de euro si, in conditiile in care inca mai exista corelatia intarirea dolarului-deprecierea regiunii, toate monedele din regiune au avut de suferit", a declarat un trader pe piata interbancara.

El a mai precizat ca aprecierea monedei nationale din ultima perioada s-a datorat apetitului la risc destul de crescut, asteptarilor unui buget in liniile acordului cu FMI, risipirea incertitudinilor politice si a faptului ca BNR a inceput sa reduca rata dobanzii de politica monetara si a semnalizat ca reducerile ar putea continua.

"Probabil aprecierea pare destul de mare pentru ca ne obisnuisem cu un leu destul de stabil, dar este similara cu cea a zlotului", a mai adaugat acesta.

Totodata, Cristian Geanaliu, directorul Trezoreriei de la Garanti Bank, a declarat ca aprecierea monedei nationale din ultima perioada se datoreaza, in primul rand, schimbarii perceptiei investitorilor fata de Romania datorata depasirii crizei politice, apropierii aprobarii bugetului si a sanselor mari ca de a primi transele de la FMI si de CE.

"Desi prognoza noastra pentru finele anului este 4 lei pentru un euro, nu cred ca in perioada imediat urmatoare cursul o sa scada sub 4,1 lei, deoarece BNR nu apreciaza foarte mult miscarile ample din piata. Banca centrala poate chiar sa intervina pe cumparare, pentru ca acum motorul economiei sunt companiile care lucreaza pentru export, iar pentru aceste firme este nevoie de un curs EUR/RON mai mare, intre 4,1 si 4,2 lei pentru un euro", a mai precizat Cristian Geanaliu.

Leul a pierdut teren si in fata dolarului american, ajungand la 2,8454 lei pentru un dolar, de la 2,8388 lei pentru un dolar, cat era miercuri.

Francul elvetian a fost cotat joi la 2,7892 lei, cu 0,08 bani mai mult decat in sedinta anterioara, iar 100 de yeni japonezi au fost cotati la 3,0958 lei, dupa ce miercuri cursul BNR era de 3,1076 lei pentru 100 de yeni.